Τρίτη 16.07.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βόλος: Καταδίκη πρώην αντιδημάρχου για την υπόθεση με το γάλα

21.11.2017 /

Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε προχθές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον πρώην αντιδήμαρχο Ηλία Ξηρακιά, καθώς στη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής Πάνου Σκοτινιώτη, και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2011 και τα έτη 2012 και 2013, δεν δόθηκαν στους εργαζόμενους γάλα, μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.

Ο Εισαγγελέας έδρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» πρότεινε την καταδίκη του λέγοντας ότι ήταν εγκληματική αδιαφορία η παράλειψη χορήγησης των εν λόγω ειδών στους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου, καθώς εκείνοι εκτίθονταν διαρκώς σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, ωστόσο μείωσε την ποινή σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση κατά δύο μήνες.

Στο Τριμελές εξετάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας εφτά συνολικά εργαζόμενοι, και συγκεκριμένα η γραμματέας του Κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Λίλη Βλαχοπούλου, το μέλος του Κλαδικού Συνδικάτου Τάσος Μπουμπουλίδης και πέντε μέλη της ΔΑΣ ΟΤΑ, συγκεκριμένα: οι Εύη Καρυδάκη, Τάσος Πετρόπουλος, Διονύσης Φαλαγγάρης, Αμαλία Κουτσιαρή και Τάσος Μπουμπουλίδης.

Οι μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ άλλων κατέθεσαν ότι η «παντελής αδιαφορία» της δημοτικής αρχής ήταν «μεθοδευμένη» και ότι «σήμερα δικάζεται συνολικά η πρώην δημοτική αρχή και όχι μόνο ο πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς».

Μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ότι «ήθελαν να καταστρατηγήσουν τη συλλογική σύμβαση επειδή ήθελαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα για άλλους σκοπούς, και εξέθεταν έτσι τους εργαζόμενους σε κινδύνους», ενώ επισήμαναν ότι ο Νόμος έχει προβλέψεις για όλα, ακόμη και όταν υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί, που εν προκειμένω ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχαν.

Σαν μάρτυρας υπεράσπισης εξετάστηκε μόνο ένας, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Κοντορίζος, ο οποίος υποστήριξε ότι εκείνο το διάστημα το ίδιο συνέβαινε σε όλους τους ΟΤΑ, αναφορικά με το γάλα και τα είδη ατομικής προστασίας. Ο πρώην αντιδήμαρχος πάντως επέμεινε στην αθωότητά του. Σε δήλωσή του μετά τη δίκη, ο Ηλίας Ξηριακάς μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η πρώην δημοτική αρχή είχε δεσμεύσει εγκαίρως σχετική πίστωση και είχε κινήσει κανονικά τη διαδικασία για την προμήθεια γάλακτος, αλλά ο επίμαχος διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που δεν αφορούν την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον ίδιο προσωπικά.

Προς επίρρωση επικαλείται σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά η απόφαση -όπως ισχυρίζεται- στην πορεία καταχωνιάστηκε σε κάποια συρτάρια με την ανοχή (;) της πρώην δημοτικής αρχής και των καταγγελλόντων συνδικαλιστών.

Ακόμη, ισχυρίζεται ότι η αδυναμία της υπηρεσίας να ολοκληρώσει τον επίμαχο διαγωνισμό, οφειλόταν στις διαρκείς αλλαγές της νομοθεσίας, και ότι απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι όχι μόνο δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη μη χορήγηση του γάλακτος, αλλά ούτε καν τυπική παράλειψη ώστε να βαρύνει και τον ίδιο προσωπικά.

Πηγή: «Ταχυδρόμος»