Πέμπτη 22.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βόλος: Αναζητείται λύση για τον 62χρονο γιατρό που βάζει φωτιές

25.05.2023 /

Στα κρατητήρια του ΑΤ Βόλου παρέμεινε και χθες ο 62χρονος γιατρός, ο οποίος συνελήφθη γιατί έβαλε φωτιά σε αποθήκη στο κέντρο της πόλης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 22/5, ενώ στις φλόγες κινδύνευσε να τυλιχτεί και ΙΧ αυτοκίνητο που βρισκόταν κοντά.

Ο 62χρονος οδηγήθηκε χθες στο Αυτόφωρο ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, όπου ζήτησε και του δόθηκε αναβολή της διαδικασίας για σήμερα Πέμπτη, προκειμένω να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, με την κατηγορία σε βάρος να είναι εμπρησμός από πρόθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος συλλαμβάνεται για τον ίδιο λόγο, καθώς ο ίδιος έχει βάλει φωτιά στο σπίτι του τουλάχιστον τρεις φορές από τον Σεπτέμβριο του 2022. Όμως δεν ήταν δυνατόν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του έως τώρα, γιατί έθετε στις φλόγες την δική του περιουσία, κάτι που δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο άτυχος άνδρας αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό, σοβαρά προβλήματα στην ψυχική του υγεία, δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του και ζει σαν άστεγος, πολλές φορές αναζητώντας φαγητό στα σκουπίδια, ενώ η σύνταξη που λαμβάνει έχει για άγνωστο λόγο διακοπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες αρχές πως ο 62χρονος χρειάζεται προστατευμένο περιβάλλον, το οποίο ιδανικά θα ήταν μια κλειστή ψυχιατρική δομή, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους.

Τέτοιου τύπου δημόσιες δομές στην Θεσσαλία, όμως, είναι «γεμάτες» και δέχονται ασθενείς με σειρά προτεραιότητας, ενώ η νοσηλεία σε αντίστοιχη ιδιωτική δεν είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του 62χρονου.
Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και καθώς ο 62χρονος δεν μπορεί να τακτοποιήσει, συν τοις άλλοις, και τις προσωπικές του υποθέσεις, τον Νοέμβριο του 2022, μετά και πάλι από περιστατικό όπου ο 62χρονος έβαλε φωτιά σε αντικείμενα στο σπίτι του, η Εισαγγελία στον Βόλο είχε εκκινήσει διαδικασίες για δικαστική συμπαράσταση.

Σύμφωνα με την διαδικασία αυτή, την επιμέλεια του άνδρα θα αναλάμβανε ο αδερφός του, κάτοικος Αθηνών. Ο τελευταίος, όμως, φέρεται να μην ενδιαφέρεται να ακολουθήσει.
Σχετικά με το ζήτημα, αναμένεται να διεξαχθεί ειδικό αστικό δικαστήριο στις 30/5, όπου θα οριστεί δικαστικό συμβούλιο και δικαστικός συμπαραστάτης για την υπόθεση της επιμέλειας του άτυχου άνδρα.
Έσχατη και προσωρινή λύση πιθανόν να αποτελέσει ο εγκλεισμός του 62χρονου σε ψυχιατρική πτέρυγα φυλακών, όπου τουλάχιστον θα του εξασφαλίζεται στέγη, φαγητό και η κατάλληλη ψυχοφαρμακευτική περίθαλψη.

[fbcomments]