Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στερνό αντίο στον μεγάλο στιχουργό Κώστα Βίρβο

07.08.2015

Χωρίς τον άνθρωπο που το έκανε γνωστό στο πανελλήνιο «Αρχινάει στα Τρίκαλα» φέτος το παζάρι, τον άνθρωπο που αφήνει παρακαταθήκη στον Ελληνικό πολιτισμό περισσότερο από 2.000 τραγούδια, αφού χθες έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Κώστας Βίρβος ο μεγάλος Έλληνας Στιχουργός που έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους συνθέτες.

Ο εκλιπών, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας, τον στέλνει στην «Κοργιαλένειο» Σχολή. Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1943 κατεβαίνει στην Αθήνα και φοιτά στην Πάντειο.

Ο ίδιος σύμφωνα με διηγήσεις του έγραφε στιχάκια από νωρίς, αλλά ήθελε να γίνει σκηνοθέτης μιας και του άρεσε ιδιαίτερα το θέατρο.

Η εμφάνισή του στο χώρο του τραγουδιού στα τέλη της δεκαετίας του ’40, και η καταλυτική παρουσία του σε αυτήν του ’50 όπως και στη συνέχεια, έδωσε στην ιδιότητα του Στιχουργού την υπόσταση και το κύρος που δικαιούται.

Ο Κώστας Βίρβος με την παιδεία, τον όγκο και την αξία της τέχνης του αλλά και τον αγωνιστικό του χαρακτήρα τοποθέτησε τον στιχουργό τουλάχιστον σε ίδια θέση και μοίρα με τον συνθέτη, και με την οπτική και την τεχνοτροπία του, την λυρική αλλά βαθιά ρεαλιστική γραφή του σηματοδότησε τις εξελίξεις στο ορθόδοξο λαϊκό τραγούδι με σημαδιακό και καίριο τρόπο.

Η ημερομηνία της κηδείας του μεγάλου στιχουργού δεν έχει οριστεί ακόμη λόγω της απουσίας των παιδιών του από την χώρα, κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Τρικκαίων

 

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Δήμαρχος  Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρει τα εξής:

 

«Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» θα συνοδεύει τον «Γιο της Γερακίνας», τον  μεγαλύτερο Έλληνα στιχουργό, το άξιο τέκνο των Τρικάλων, τον αγαπημένο μας Κώστα Βίρβο. Ο εξαίρετος δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, μετά από ασθένεια, έχοντας συμπληρώσει 89 χρόνια ζωής και πάνω από 60 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό στίχο και το λαϊκό μας τραγούδι.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων  Δημήτρης Παπαστεργίου είχε προσφάτως συναντηθεί με τη σύζυγό του Καίτη και την κόρη του Μαρία, προκειμένου, παρούσης και της αντιδημάρχου Πολιτισμού Βασιλένας Μητσιάδη, να συζητήσουν για θέματα σχετικά με το λαϊκό τραγούδι.

Η πόλη των Τρικάλων αποχαιρετά τον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Κώστα Βίρβο. Κλίνει σεμνά το κεφάλι στον άνθρωπο που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα δημιουργίας. Οι τρικαλινοί συμπολίτες τραγουδούν τους στίχους των χιλιάδων τραγουδιών του. Η πόλη μας θλίβεται, η μουσική μας παράδοση έγινε μεν φτωχότερη, αλλά είναι, πλέον, μεστή και ανδρωμένη από τους στίχους του Κώστα Βίρβου.

Εκ μέρους όλων των τρικαλινών, απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τούτες τις δύσκολες ώρες. Υπενθυμίζω ότι η απόδοση τιμής με την ονομασία του 32ου Δημοτικού Σχολείου των Τρικάλων, σε «Κώστας Βιρβος», όπως ήδη έχει γίνει, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενεργειών, για να τιμηθεί το έργο του ογκόλιθου στιχουργού.

Κώστα Βίρβο, σε λίγες μέρες “αρχινάει στα Τρίκαλα το παζάρι”. Η μνήμη σου θα ζει αιώνια, με την ιαχή “Τρίκαλα, Τρίκαλα τα γήπεδα αντηχούν” και με τις χιλιάδες όμορφες στιγμές που μας προσέφερες.

Σε ευχαριστούμε και σε αποχαιρετούμε».

Βιογραφικό

Ο Κώστας Βίρβος, γεννημένος στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926 απετέλεσε τον θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο η στιχοπλοκία και η οργάνωση των λέξεων, έδωσαν νέα ώθηση στην ελληνική στιχουργία.

Γνήσιος απόγονος των Ελλήνων μαχητών της Ελευθερίας, μετείχε στην Εθνική μας Αντίσταση και ήταν αυτός που περιέγραψε τα βάσανα της χώρας μας μέσα από τη φωτιά των πολέμων. Ηταν αυτός που έδωσε ελπίδα στους χιλιοβασανισμένους Έλληνες, που έδωσε φωνή στους μετανάστες μας, που έδωσε χαρά στον άνθρωπο, που αναφέρθηκε έντονα στα κοινωνικά προβλήματα.

Η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα, η ζωή, τα βάσανα, οι καημοί, περιγράφτηκαν μέσα από τα πάνω από 2.000 τραγούδια που μας άφησε παρακαταθήκη. Τραγούδια που καθημερινώς δοξάζουν το ελληνικό λαό, που περιέχουν τις εικόνες από τα Τρίκαλα, τη γενέτειρα πόλη που τόσο αγαπούσε:

Συνεργάστηκε με τους ογκόλιθους του λαϊκού μας τραγουδιού, τους συντοπίτες μας τρικαλινούς Βασίλη Τσιτσάνη και Απόστολο Καλδάρα. Έδωσε στίχους σε όλους τους άλλους μεγάλους μας συνθέτες και όλοι οι μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές είχαν την τύχη να ερμηνεύσουν στίχους του.

Περιέγραψε άψογα την προ αιώνος ζωή στον κάμπο, μέσα από τον «Θεσσαλικό κύκλο» του Γιάννη Μαρκόπουλου. Συνέγραψε τον περίφημο ύμνο της ομάδας του ΑΟ Τρίκαλα. Πρωτοστάστησε στη δημιουργία σωματείου Ελλήνων στιχουργών.

Και ήταν ο μεγάλος στιχουργός που τίμησε την πόλη των Τρικάλων με το έργο του».