Κυριακή 11.05.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βαρουφάκης: Μας ζητούν απίστευτα πράγματα…

08.06.2015

“Φανταστείτε η κυβέρνηση να χρειαστεί να πει κάποτε στο χαμηλοσυνταξιούχο οτι θα σου μειώσει την σύνταξη π.χ. από τα 350 ευρώ στα 320 και την ιδια ωρα να χρειαστεί να τους αυξήσουμε το φόρο στα φάρμακα από το 6,5% στο 11% ή στο 23%. Μπορεί μια τέτοια παρέμβαση να θεωρηθεί μεταρρύθμιση και να περάσει από την Βουλή;”

Το παραπάνω προβληματισμό για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μετέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφακης στο συνεδρίου Το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. που διοργανώνει το Ίδρυμα Hans-Böckler.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο και θα επιμείνει στην ανάγκη να πειστούν οι δανειστές της Ελλάδας οτι η χώρα χρειάζεται ενα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε οτι η Γερμανία πλήρωσε πολλά λεφτά αλλά με το λάθος τρόπο, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οτι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε ατύχημα για την ελληνική οικονομία.

“Χρειαζόμαστε γρήγορα μία συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ατύχημα το οποίο θα καταγραφεί στην ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, το Αλέξη Τσίπρα, της Angela Merkel, του Δρ. Schaeuble και του κ. Juncker”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια συμφωνία είναι εφικτή. Θα μπορούσε να λάβει χώρα σε ένα βράδυ, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, για να ολοκληρώσει τελικά τη νομισματική ένωση.

Συναίνεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα  στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, αλλά εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι  αφού το ένα τρίτο του τζίρου προέρχεται από αδήλωτη εργασία. Δεν θεωρεί είπε την περικοπή συντάξεων μεταρρύθμιση παρομοιάζοντας το μέτρο με.. κρέας,  καθώς ο κάθε κρεοπώλης μπορεί να κόβει κάτι παραπάνω. Επίσης τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην ΔΕΗ.

Η Ελλάδα χρειάζεται ελπίδα, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ, χρειάζεται μία Ομιλία της Ελπίδας (Speech of Hope) παρόμοια με αυτή του ΓΓ των ΗΠΑ James F. Byrnes στην Γερμανία το 1946 και προσκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να την απευθύνει.

Ο κ. Βαρουφάκης, έκανε αναφορά σε αρχαίες τραγωδίες παρομοιάζοντας την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι πιστεύουν ότι θυσιάζοντάς την ώστε με μία έξοδο να εμποδίσουν την ανάπτυξη παρόμοιων πολιτικών σε άλλα κράτη, και θύμισε την αντίδραση του  Αγαμέμνονα λόγω της θυσίας της κόρης του.

Όταν έχουμε νομισματική ένωση και κοινό νόμισμα, έχουμε ζήτημα με το χρέος καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και έτσι κάνεις εσωτερική υποτίμηση που δημιουργεί μείωση εισοδημάτων, ύφεση αύξηση χρέους και τελικά πίεση για έξοδο από το κοινό νόμισμα, είπε.

Ακόμη μίλησε για μείωση μισθών κατά 38% η οποία δεν έφερε αύξηση των εξαγωγών. Ηταν μία απόλυτη αποτυχία, είπε. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πήγε πολύ άσχημα και αυτό ήταν οι τράπεζες που δεν μπορούσαν να δώσουν χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των κόκκινων δανείων. “Αυτός δεν είναι τρόπος θα ελέγχουμε μία νομισματική ένωση”.

[fbcomments]