Πέμπτη 18.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τζανάκης: Επελαύνει η παραλλαγή Όμικρον 2 – Τα σχολεία είναι εκκολαπτήριο

16.03.2022

«Περιμένουμε η Όμικρον 2 να μην επιφέρει προβληματισμό στο υγειονομικό σύστημα, την περνάμε όλοι ήπια, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega προσθέτοντας ωστόσο ότι «η επέλαση της Όμικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο […] Αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον την “ξαδέλφη” της, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον».

Όπως σημείωσε, η Όμικρον 2 «ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσον αφορά τη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα».

«Αυτή η παραλλαγή δε θα δώσει έξαρση όπως η Όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες», είπε ο κ. Τζανάκης.

«Η Όμικρον 2 προσβάλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς δηλώνουν σοβαρό μπούκωμα και πονόλαιμο […] Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με διαταραχές στο γαστρεντερικό, με πόνο στην κοιλιά», σημείωσε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι «το σχολικό περιβάλλον είναι ευάλωτο υγειονομικά, τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν τις μάσκες. Τα σχολεία είναι ένα εκκολαπτήριο της Όμικρον 2».

«Και τα εμβολιασμένα και τα ανεμβολίαστα παιδιά στην πλειονότητά τους δεν το περνούν βαριά αλλά ειδικά στα ανεμβολίαστα υπάρχουν κάποια παραδείγματα βαριάς νόσου», τόνισε.

[fbcomments]