Παρασκευή 17.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλείνουν τον δρόμο για τον φόρο στο τσίπουρο

31.01.2020 /

Με συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς της Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν δώσει λύση η κυβέρνηση στο θέμα του τσίπουρου. Μιλώντας στην εκπομπή Θεσσαλών Γη, οι προεδροι του ΑΣ Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής και Αργυροπουλίου Κώστας Χατζής, επισήμαναν πως με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θέλει με το ζόρι το τσίπουρο των αμβυκούχων να χαρακτηρίζεται ως απόσταγμα και μόνο των ποτοποιών ως τσίπουρο, επί της ουσίας το υπουργείο μετατασσει το προϊόν των αμβυκούχων στη φορολογία των αποσταγμάτων που είναι διπλάσια από αυτή του εμφιαλωμένου τσίπουρου (12 αντί των 6 ευρώ το λίτρο). Αυτό αν δεν παρθεί πίσω σημαίνει το θάνατο των καζανιών και μαζί του ελληνικού αμπελιού, σημείωσε ο κ. Τσικριτσής και για αυτό οι αγρότες τπου Τυρνάβου δεν κάνουν πίσω και είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο μπλόκο όσο χρειαστεί…

Αξίζει να τονιστεί ότι η απόσταξη τσίπουρου από τους διήμερους αποτελεί ένα εναλλακτικό εισόδημα για 30.000 αμπελουργούς με το τσίπουρο και την τσικουδιά στην Κρήτη και μάλιστα είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται και δίνει δθιπαραγματευτική ικανότητα στους αμπελουργούς να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα οινοποιήσιμα σταφύλια τους. Αν καταρρεύσουν οικονομικά οι 30.00 αμβυκούχοι, θα καταρρεύσουν και ποι περίπου 200.000 αμπελουργοί σε όλη τη χώρα καθώς τα σταφύλια τους πλέον θα πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή. Αυτός είναι και ο λόπγος που εκατοντάδες αμπελουργοί στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου και Ελασσόνας είναι ανάστατοι με την εγκύκλιο του ΓΓ Καταναλωτή κιαι την πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα οι αμβυκούχοι απολαμβανουν ένα φορολογικό καθεστώς πολύ χαμηλότερο για το τσίπουρο έναντι των ποτοποιών και των συνεταιρισμών που το εμφιαλώνουν, αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώνουν φόρο 12 φορές πάνω, οπότε θα βγουν επί της ουσίας εκτός αγοράς, από τσιπουράδικα και κάβες. … Είναι προφανές ότι με την εγκύκλιο αυτή τελειώνει οικονομικά ο Τύρναβος, υποστήριξαν οι δύο νέοι σε ηλικία αγροτοσυνδικαλιστές.

Thessalia tv