Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΤΥΡΑΣ: Το τυροκομείο που έγινε… πολυεθνική

09.03.2015

Μέσα σε ένα έντονο συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, έγινε προχθές το Σάββατο στην έδρα της… πολυεθνικής πλέον γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ Α.Ε. στα Τρίκαλα, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας, η αναδρομή αλλά και η παρουσίαση των στόχων από τους αδελφούς Σαράντη.

«Θυμάμαι πως ξεκινήσαμε από ένα μαγαζάκι που μόνοι μας κάναμε τα πάντα, απλά για το μεροκάματο», θα πει ο Τάκης Σαράντης, ο οποίος ανέπτυξε βήμα – βήμα το πλάνο αλλά και τους σημαντικούς σταθμούς της εταιρείας μέχρι σήμερα. Στάθηκε τόσο στις επιτυχίες που σήμερα αριθμούν στα 5 εργοστάσια αλλά και στις αποτυχίες, όπως το άνοιγμα στην αμερικανική αγορά.

Σταυροδρόμι για την ανάπτυξη της εταιρίας ήταν το 1996 όταν η εταιρία άνοιξε τα φτερά της με το δικό της brand name για να φτάσουμε στο σήμερα όπου κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς.

Σταθμός όμως υπήρξε η εξαγορά της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ, «εκεί επενδύσαμε τη ζωή μας» θα πει, ξεδιπλώνοντας την πολιτική που άσκησαν ώστε να μπει στην αγορά πανελλαδικά.

Οι ίδιοι προέβλεψαν ότι η ερχόμενη πενταετία θα είναι καλή για την επιχείρηση, μίλησαν για τα μελλοντικά τους σχέδια που περιλαμβάνουν την τελειοποίηση των γραμμών παραγωγής, για τα νέα προϊόντα που σκοπεύουν να προωθήσουν στην αγορά όπως είναι το βούτυρο από κατσικίσια κρέμα, αλλά και για το κτηνοτροφικό πάρκο στην περιοχή των Σοφάδων που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα την Κτηνιατρική Σχολή στην Καρδίτσα.

Στο θέμα της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και των αναγκών που υπάρχουν, μίλησε ο Μιχάλης Σαράντης ο οποίος τόνισε τη σημαντική σχέση που έχει η εταιρία με τους παραγωγούς, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να μπορεί να μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς πολιτείας ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι ελλειμματική σε γάλα.

H ΤΥΡΑΣ Α.Ε., αποτελεί την μεγαλύτερη, αμιγώς ελληνική, εξαγωγική εταιρεία στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας μας, και με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας, ανακοινώνει τα επόμενα επενδυτικά της βήματα.

Η αρχή έγινε το έτος 1985, όταν το όνειρο των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη για τη δημιουργία της πιο σύγχρονης τυροκομικής μονάδας, για τα δεδομένα της εποχής, έγινε πραγματικότητα. Κυρίαρχος συμπαραστάτης,  στο πρώτο αυτό βήμα, στάθηκε ο πατέρας τους, Στέργιος Σαράντης, ο οποίος ενέπνευσε στα παιδιά του την αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή γεύση και τους μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία του για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Οι εξαγορές, αρχικά,  της ΟΛΥΜΠΟΣ το έτος 2000 και κατόπιν  της  ΡΟΔΟΠΗΣ το έτος 2008, αποτέλεσαν σημαντικά βήματα για την επίτευξη του οράματος για την κατάκτηση σημαντικής θέσης στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων της ΤΥΡΑΣ στο εξωτερικό, με πρώτη σημαντική κίνηση τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής μονάδας στη Ρουμανία το έτος 2008, είχε ως συνέπεια τη διάδοση, την αναγνώριση και την αποδοχή της παραδοσιακής γεύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτέλεσμα των  στρατηγικών κινήσεων της οικογενειακής επιχείρησης είναι: 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Ελλάδα,  Βουλγαρία και Ρουμανία, εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία, 1.100 εργαζόμενοι και παρουσία των προϊόντων της ΤΥΡΑΣ σε 36 χώρες του κόσμου, οι καταναλωτές των οποίων αναγνωρίζουν την απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας και επιλέγουν τις ελληνικές συνταγές παραγωγής προϊόντων για την καθημερινή διατροφή τους.

Οι επενδύσεις συνεχίζονται με κύριους άξονες τη διατήρηση της άριστης ποιότητας και την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια του καταναλωτή. Την τελευταία δεκαετία, το σύνολο των επενδύσεων ξεπέρασε τα 212 εκ. ευρώ, ενώ οι προϋπολογισμένες επενδύσεις της επόμενης πενταετίας αγγίζουν τα 75 εκ. ευρώ. Οι διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου ΤΥΡΑΣ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκ ευρώ την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων του Ομίλου ΤΥΡΑΣ σημαντική θέση κατέχει η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια σειρά πρωτοβουλιών, με εξέχουσα αυτή της  παραγωγής βιοαερίου από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη και δέσμευση  της εταιρείας ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές. Ειδικότερα, η παραγωγή βιοαερίου από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων αποτελεί καινοτόμα επένδυση, μοναδική στην Ευρώπη στο χώρο της γαλακτοκομίας, αξίας 10 εκ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην αποτελεσματική επεξεργασία όλων των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου. Το συνολικό οργανικό φορτίο όλων των αποβλήτων αντιστοιχεί σε αυτό μιας πόλης 260.000 κατοίκων.

Χορηγίες, δωρεές και ημερίδες

Με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης η ΤΥΡΑΣ Α.Ε. θα προχωρήσει σε μια σειρά χορηγιών:

  1. Δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.
  2. Δωρεές στο Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών «ο Άγιος Νικόλαος».
  • Χρηματικά βραβεία στους 10 πρώτους μαθητές αποφοίτων λυκείων του νομού Τρικάλων.
  1. Χρηματικά βραβεία σε 6 αθλητές/πρωταθλητές της Γυμναστικής Ένωσης Αθλητών Τρικάλων
  2. Διοργάνωση ημερίδων με άξονες το παιδί, το περιβάλλον & τον πρωτογενή τομέα.
  3. Ενέργειες προς όφελος των δημοτών, σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων.

Ο εορτασμός για τα 30 χρόνια ΤΥΡΑΣ θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της εταιρείας αρχές Ιουνίου.