Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Συνάντηση Τσίπρα – Τζολί και… το δράμα των προσφύγων

16.03.2016

Συνάντηση μίας και πλέον ώρας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός επισκέφθηκε τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, στον Ελαιώνα.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Ατζελίνα Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης» δήλωσε η ηθοποιός νωρίτερα.

«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων» αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Τζολί θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.