Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αισιοδοξία από τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

17.10.2017

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να τον υποδέχεται στην είσοδο με χαμόγελο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.Το επόμενο πλάνο ήταν με τους δύο ανδρες να κάθονται στο χώρο της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σύντομου διαλόγου μπροστά στις κάμερες.

Σπουδαίο σύμμαχο και πιστό φίλο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ντ.Τραμπ και αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει μιλώντας για τέλος της κρίσης. Θα δούμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνοντας θα έλεγε κανείς «κατευθείαν στο ψητό».

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, τεράστια βήματα προόδου και θα επιστρέψει» είπε ο Ντ.Τραμπ υπογραμμίζοντας τον σεβασμό των ΗΠΑ στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.

«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς. Έχουμε μακροχρόνια σχέση. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας ότι τα F-16 είναι σπουδαία αεροπλάνα.

Ελπίζω ότι σήμερα θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρίσιμη συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκληση του και την υποδοχή, και τόνισε ότι σήμερα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τη στρατηγική μας συμμαχία.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του με αναφορά στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

«Πυλώντας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή»

Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνεδρίασης των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Τράμπ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας και στη θετική πορεία της οικονομίας, τονίζοντας τη συμβολή του τουρισμού. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαριστώντας για άλλη μια φορά για την φιλοξενία, τόνισε ότι προσδοκούμε να διευρύνουμε τη στρατηγική συνεργασία μας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα «είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία έχουμε κοινές βλέψεις και συμφέροντα», ενώ κάλεσε τον Ντ.Τράμπ να επισκεφθεί τη χώρα. «Ελπίζω κάποια στιγμή να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος».