Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με προσδοκίες στη Ρωσία ο πρωθυπουργός

08.04.2015
Μόσχα, Ρωσία

Οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ξεκινήσουν με τετ-α-τετ συνομιλίες στις 13:00 στο Κρεμλίνο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που έφθασε το βράδυ της Μ.Τρίτης στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο κυβερνητικό αεροδρόμιο «Βνούκοβο» από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την ελληνίδα ομόλογό του Δ.Μ.Κουμανάκου και τον διευθυντή εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά στις 10 π.μ. με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.

Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

Αναλυτικότερα, το σημερινό προγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει:

  • Στις 10:00 κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
  • Στη 13:00 κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσο προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Στις 14:00 οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
  • Στις 15:15 η υπογραφή των εγγράφων.
  • Στις 15:30 η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και του ρώσου προέδρου.
  • Στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
  • Στις 19:00 θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.

Επαφές την Πέμπτη

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όπως δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα.

«Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έτσι, είτε αλλιώς το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία

[fbcomments]