Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – Οι προγραμματικές δηλώσεις

05.10.2015

Στην αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Παράλληλα τόνισε η κυβέρνησή του θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συμφωνία για το χρέος. Αν αυτά προχωρήσουν ομαλά, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, όπως εκτίμησε.Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει εκ νέου με στόχο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχει θέσει τις προϋποθέσεις για τη «νέα Ελλάδα», όπως είπε, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία των δανειστών, με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα εφικτό όραμα, σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. «Αυτή η βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση» δήλωσε.

Ο δρόμος αυτός -όπως πρόσθεσε- δεν θα είναι εύκολος. «Θα είναι μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η εντολή της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν «εντολή σταθερότητας, εντολή τετραετίας», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη εντολή, πέρα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσει «μία μεγάλη πέρα τομών και μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει αδικίες.

Αντιπολίτευση, πρόσθεσε, θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. «Θα συγκρουστούμε» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σταθερότητα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθεά, όπως είπε, το ότι η νέα συμφωνία «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ» για τη χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη.

Μίλησε ακόμα για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση της εργασίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένα δρόμος εφικτός όχι όμως και ευκολοδιάβατος», είπε.

Όπως τόνισε, για να γίνουν τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία. «Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι και ικανή» προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε.

«Θα περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει δύσκολα έως και, ας μην το κρύψουμε, επιβαρυντικά μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η επιτυχής έκβαση για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης, τόνισε και εκτίμησε ότι στο βαθμό που υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τα μεγάλα ζητήματα και οι τέσσερις μάχες

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι ηαναδιάρθωση του χρέους με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επιμήκυνση πληρωμών, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία των τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς: δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού.

» Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αγόρασε το Κράτος τις τράπεζες αφήνοντας το management στους παλαιούς μετόχους. Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά» συνέχισε.

Το τρίτο στοίχημα είναι η προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων με την κυβέρνηση να δημιουργεί ξεχωριστό δημόσιο φορέα για το.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης τις 4 μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση:

  • Ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ
  • Η δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

O κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συνάινεσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις και στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για δύσκολα σημεία της συμφωνίας αναφέροντας μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, τη φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία -είπε- θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες.

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.