Πέμπτη 20.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ με ραγδαίες εξελίξεις

19.02.2015
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς το πολιτικό θερμόμετρο έχει πάρει φωτιά με την κόντρα της Ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο να έχει πλέον φτάσει στο “κόκκινο”.

 Το Μαξίμου κατηγορεί ξεκάθαρα το Γερμανία ότι προσπαθεί να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια για συμφωνία στο eurogroup με την Αθήνα να ανταλλάσει σκληρά μηνύματα με το Βερολίνο μετά και την αστραπιαία αντίδραση του Β. Σοίμπλε να αρνηθεί την αίτηση της Ελλάδας για επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πριν από λίγα λεπτά από το Μαξίμου επιβεβαίωσαν πως ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικοινωνία κράτησε περίπου 50 λεπτά και το κλίμα ήταν θετικό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει διάθεση για αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται να τηρεί πιο ήπια στάση σε σχέση με εκείνη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές και επισήμαναν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών σχετικά με το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Τις τελευταίες ώρες, μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, υπάρχει διαφοροποίηση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να απορίπτει το ελληνικό αίτημα, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

«H απόφαση που θα λάβουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό αίτημα παράτασης, θα δείξει ποιος είναι αυτός που θέλει να βρεθεί μια λύση και ποιος όχι» σχολίαζαν νωρίτερα,  κύκλοι της κυβέρνησης, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας ως μη λύση.

«Το αυριανό Eurogroup έχει δυο επιλογές: να αποδεχθεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα (για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης). Η απόφαση που θα ληφθεί θα δείξει και ποιος είναι αυτός που όντως επιθυμεί την εξεύρεση λύσης», έλεγαν οι κύκλοι της κυβέρνησης, δείχνοντας τη γερμανική πλευρά.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος απέριψε το αίτημα της ελληνικής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup τη Δευτέρα, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση και δεν πληροί τους όρους του προγράμματος με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα.

«Η επιστολή που λάβαμε από την Αθήνα δεν συνιστά μια πρόταση που οδηγεί σε μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ.Σόιμπλε.