Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ για το προσφυγικό

17.03.2016

Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Σύνοδο Κορυφής των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

  • Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
  • Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, έχει ως εξής:

14:00-15:30 (ώρα Ελλάδας) Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:40-15:45 (ώρα Ελλάδας) Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16:00-16:30 (ώρα Ελλάδας) Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

16:45-19:30 (ώρα Ελλάδας) Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:45-22:00 (ώρα Ελλάδας) Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών ΕΕ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

9:15-9:45 (ώρα Ελλάδας) Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:00 (ώρα Ελλάδας) Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών ΕΕ και Πρωθυπουργού της Τουρκίας