Κυριακή 05.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συμφώνησαν σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

03.06.2015

Συνομιλία διάρκειας 20 λεπτών είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, λίγη ώρα πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επικοινωνία διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα, καθώς συνομολογήθηκε ότι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα προβλέπονται στην συμφωνία Ελλάδας – θεσμών θα είναι χαμηλά.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο “Μια στο καρφί και μια στο πέταλο οι δανειστές”, το Capital.gr μετέδιδε:

Το ρόλο του… καλού φαίνεται πως έχουν αναλάβει η Angela Merkel και ο Francois Hollande καθώς και ο Jean Claude Juncker που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής όσον αφορά την υπόθεση της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή ο ρόλος του… κακού παραμένει κατά πως φαίνεται ο αγαπημένος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σήμερα πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ εργάζονται υπό “υψηλή πίεση” για να βρουν μια συμφωνία για την Ελλάδα.

“Όλη η δουλειά που κάνουμε αυτή την περίοδο, έχει στόχο να βοηθήσει στην επίτευξη ολοκλήρωσης του προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί”, δήλωσε η Merkel σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ώρες

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωνε πως “η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ώρες”. Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υποστήριξε παράλληλα πως “το να ζητήσουμε πολλά από την Ελλάδα, θα απέτρεπε την επιστροφή στην ανάπτυξη, το να ζητήσουμε λίγα θα είχε επίδραση σε όλη την ευρωζώνη”.

Τέλος, τόνισε πως η ελληνική λύση πρέπει να σέβεται τους Έλληνες αλλά και τους κανόνες της ΕΕ.

Οι προτάσεις της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για την πρόοδο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντως, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπουργός είχε προβεί σε παρόμοια σχόλια την περασμένη Παρασκευή, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που εκφράστηκε στην Αθήνα για μια επικείμενη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών.

«Δεν έχω καμία πληροφορία που δείχνουν μια σημαντική, ζωτική αλλαγή», δήλωσε ο Schaeuble. Ερωτηθείς εάν γνωρίζει την τελευταία λίστα με τα μέτρα που καταρτίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ο Schaeuble δήλωσε ότι είχε ακούσει κάποια από αυτά. «Αλλά η πρώτη εντύπωση δεν αλλάζει την θέση μου, μάλλον την επιβεβαιώνει», υπογράμμισε.

Η πρόταση της Ελλάδας δεν είναι επαρκής

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η νέα πρόταση της Ελλάδας για την επίλυση της κρίσης με τους διεθνείς πιστωτές έχει έλθει ως έκπληξη για την Γερμανία και δεν εμφανίζεται επαρκής για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τριών θεσμών.

Ο εκπρόσωπος Martin Jaeger δήλωσε πως το γερμανικό υπουργείο δεν έχει ακόμη δει τη λίστα των όρων της συμφωνίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους διεθνείς πιστωτές.

Αλλά ο Jaeger τόνισε ακόμη ότι εάν βασιστεί στην αξιολόγησή του για το τι σχόλια έχουν γίνει σχετικά με την λίστα των προϋποθέσεων στην Αθήνα, «τότε θα έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν είναι η τελευταία λύση στο πρόβλημα».

«Η πρόταση από τους τρεις θεσμούς θα είναι η σχετική βάση για τις συνομιλίες», δήλωσε. Ωστόσο, ο Jaeger πρόσθεσε πως μια τελική αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης είναι δυνατή μόνο αφού εξεταστεί η πρόταση.

Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, επαναδιατύπωσε πως η Γερμανία είναι εναντίον της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα.