Κυριακή 05.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι πλέον η κυβέρνηση

11.06.2015

Αυξάνουν την πίεση οι δανειστές προς την Αθήνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας «έγκαιρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κομισιόν μετά τη δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Φειδωλοί και οι δύο στις δηλώσεις τους, «εργαζόμαστε με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, εφικτή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είπε ο Γιούνκερ. «Βόμβα» από το ΔΝΤ.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, ο Γιούνκερ εξήγησε στον Αλ.Τσίπρα την πιθανή διαδικασία με τους εταίρους για μια αμοιβαία επωφελή λύση έγκαιρα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Νωρίτερα, μήνυμα για επίσπευση των διαπραγματεύσεων είχε στείλει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για παιχνίδια, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συμφωνία άμεσα.

Εκτιμάται ότι η δήλωση Γιούνκερ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του Τουσκ, θέτοντας νέο ορόσημο για μια συμφωνία το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι συζητήσεις εστιάζουν «στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα».

«Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ

Ωστόσο, στην καθιερωμένη εβδοαμαδιαία ενημέρωση από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.