Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ για την Ελλάδα

23.03.2015
Με την Άνγκελα Μέρκελ συναντάται απόψε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας από την Αθήνα. Στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Η συνάντηση στην καγκελαρία συνιστά πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιθυμεί να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εμφανιστεί καλά προετοιμασμένος έχοντας απέναντί του σε γερμανικό έδαφος την Άνγκελα Μέρκελ. Γι’ αυτό το ραντεβού στην καγκελαρία, αλλά και το γεύμα που θα ακολουθήσει θα εξειδικεύσει τις προτεινόμενες από την ελληνική πλευρά μεταρρυθμίσεις, παρουσιάζοντας όχι μόνο ποσοτικά στοιχεία, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και απόδοσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο Βερολίνο επιθυμώντας η ρητορική μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να έχει κατέβει αρκετούς τόνους και να μη θυμίζει σε τίποτα το κλίμα αντιπαράθεσης που είχε επικρατήσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαία και η χθεσινή παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου για το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ο ευρωβουλευτής σε κείμενό του από τις Βρυξέλλες απευθύνει έκκληση σε Ελλάδα και Γερμανία «να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιο».

Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ θα βρεθούν θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση.