Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όλων

19.03.2015
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ’ ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει ο Αλ.Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, «δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

Χαμηλώνει τον πήχη η Μέρκελ

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν το πρωί να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.

Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα. «Δεν είναι το σωστό σκηνικό. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα συνεχιστεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα σέβονται τόσο τη Δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες, ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.

«Δεν με δυσαρεστεί το ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τους φτωχούς, αυτό που ζητείται από την Ελλάδα είναι να απαιτήσει από τους πλουσιότερους να πληρώσουν φόρους», πρόσθεσε ο Ολάντ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη βραδινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή μέθοδο», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος και μικρότερα κράτη-μέλη.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος είπε πως δεν κάνει ψυχοθεραπεία στο ευρώ. «Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Υπάρχουν κοινοί κανόνες που η Ελλάδα πρέπει σεβαστεί» σημείωσε.

Η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ ανέφερε πως η ρητορική ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βερολίνο δεν ανήκει στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς.

Σημείωσε ακόμη ότι όταν αλλάζει μία κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αναιρεί όλα όσα έκανε η προηγούμενη. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ο έλληνας πρωθυπουργός να κάνει λογικούς συμβιβασμούς, λέγοντας ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης αναμένεται να διαμηνύσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος εξαντλείται, όπως και η υπομονή τους, και να αξιώσουν από την Αθήνα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.