Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους… θεσμούς

02.04.2015

Αγώνα δρόμου για την επίτευξη του «έντιμου συμβιβασμού» καταβάλει η κυβέρνηση, με τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες να είναι μεν θετικά, χωρίς ωστόσο να διαφαινεται συμφωνία πριν από το Πάσχα.

Από τις επαφές στις Βρυξέλλες, μετά και την υποβολή του νέου 26σέλιδου κειμένου – λίστας μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση έχει εισπράξει την διάθεση ότι η τελική συμφωνία μπορεί να επέλθει στη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Λετονία στις 24 Απριλίου, κάτι που θα διαφανεί στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Μ.Τετάρτη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση των διαδικασιών. «Ελπίζουμε σε συμφωνία πριν από το Πάσχα. Ο στόχος μας είναι να επέλθει το συντομότερο δυνατόν για να επέλθει και η ομαλότητα στα ζητήματα χρηματοδότησης. Έχει επιταχυνθεί η διαδικασία συλλογής στοιχείων και εξειδίκευσης των μέτρων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά επικουρικές συντάξεις και εργασιακά θέματα, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή κάποια πράγματα και η ασφυκτική πίεση σε συγκεκριμένους τομείς έχει σταματήσει».

Σε ό,τι αφορά τη νέα εξειδικευμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,2% του ΑΕΠ, αλλά έχουν παρουσιαστεί και άλλα σενάρια για προοπτικές αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος αν τα μέτρα αποδώσουν περισσότερο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα (ύψους 6,1 δισ. ευρώ) που προβλέπονται στη λίστα είναι στοχευμένα, ώστε να μην «πληρώσουν ξανά το μάρμαρο» οι ίδιοι, και διαβεβαίωσε ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια εσόδων από πηγές τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διερεύνησαν. Ακόμη, επισήμανε ότι τον Μάρτιο τα έσοδα ήταν 400 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στην ρύθμιση εξπρές για τις οφειλές, και μίλησε για σημαντική δουλειά που γίνεται στον τομέα εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποπληρωμής χρεών και τις δηλώσεις των Βούτση, Σκουρλέτη σε ξένα μέσα ενημέρωσης τις οποίες έσπευσε να υποβαθμίσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπουργοί περιγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν και η κυβέρνηση διά του ιδίου διαβεβαιώνει πως «παρά τις δυσκολίες θα εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Όπως τόνισε, «δουλειά της κυβέρνησης είναι να βρίσκει λύσεις παρά τα γνωστά σε όλους προβληματα».