Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε λίγη ώρα η νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

11.06.2015

Σε λίγη ώρα ξεκινά η νέα συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, όπως δήλωσε και μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τα ξημερώματα ο κ. Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ το απόγευμα της Τετάρτης πριν από την τριμερή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία παραμένει διαφωνία-, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

 

Πηγή από in.gr