Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκλογές τον Σεπτέμβριο αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας

20.08.2015

Την διεξαγωγή εκλογών με πιθανή ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει εκτάκτως στο γραφείο του στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συναντήσει τον κ. Παυλόπουλο για τις εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, όπου τον ενημέρωσε ότι εκλογές θα γίνουν στις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου και ότι έχει ήδη το πράσινο φως των ευρωπαίων.

Ταχεία θα είναι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα. Βασιλική Θάνου.

Με φόντο την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή στις 14:00 η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στενούς συνεργάτες του, το επιτελείο του Μαξίμου, καθώς επίσης κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα πριν λάβει την τελική απόφασή του. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη παρίστανται οι κκ. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τάσος Κορωνάκης και άλλοι.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις απόψεις τους και αποφάσισε να πάει άμεσα στις κάλπες.

Μεταξύ των υπουργών και των στελεχών του επιτελείου του Μαξίμου, εκείνοι που εισηγήθηκαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ει δυνατόν ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 27, επεσήμαναν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας.

Στον αντίποδα, εκείνοι που επιθυμούν τη μετάθεση του χρόνου εκλογών και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 11 Οκτωβρίου υποστήριξαν ότι εάν γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης έναντι των εταίρων για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία και θα μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις σχετικά με το χρέος.