Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τσίπρας: Ακόμη δεν συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας

04.02.2015

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος έρχεται ο συμβιβασμός, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Βαρουφάκης

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα γεγονός που συνεπάγεται πως υπήρξε διεξοδική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

«Είχαμε  πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός , διαβεβαιώνοντας πως η επικοινωνία ήταν εξαιρετική, γεγονός που του προσφέρει μια ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως παρουσίασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (business as usual).

«Τον ενημέρωσα πως το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», δήλωσε, σχετικά με τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε επίσης πως συζήτησαν με τον κ. Ντράγκι για τους καταναγκασμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τη διαδικασία βάσει των οποίων η ΕΚΤ χορηγεί στήριξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως «ανυπομονεί» να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεσμεύθηκε δε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας αργότερα στο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ , σε σύντομο διάστημα ώστε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος -ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι- μεταβένουν στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Βαρουφάκης θα μιλήσει στη γερμανική κρατική τηλεόραση.