Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνάντηση Τσίπρα με δημάρχους και περιφερειάρχες

25.04.2015

Δεκτό έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αίτημα των περιφερειαρχών και των δημάρχων για συνάντηση μαζί του, σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει ξεχωριστά τις δυο αντιπροσωπείες των αιρετών Α΄και Β΄Βαθμού. Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με την ΕΝΠ.Ε (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) και, ακολούθως, στις 3 το μεσημέρι με το προεδρείο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Ήδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας των δημάρχων, είχε ενημερώσει στη Βουλή, όλα τα κόμματα αλλά και τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο για τη διαφωνία της ΚΕΔΕ όσον αφορά στη διαδικασία με την οποία προχώρησε η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και στο περιεχόμενό της.

Όμως, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ έχουν αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» συνεννόησης και ενδεχομένως αποδοχής τελικά της μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Κι αυτό για να ενημερωθούν, όπως σημειώνουν, για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Έτσι, η επαφή με τον κ. Τσίπρα θεωρείται κρίσιμη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Πατούλης, με δηλώσεις του, έχει επισημάνει ότι «πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό και η ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει περαιτέρω λύσεις».

Μάλιστα, είναι αξιοπρόσεκτο ότι η ΚΕΔΕ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «νίκη της λογικής και της αυτοδιοίκησης» την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων.

Με κάθε τρόπο, οι εκπρόσωποι των περιφερειαρχών και των δημάρχων αφήνουν περιθώρια σύγκλισης με την κυβέρνηση. Λένε και ξαναλένε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια. Μάλιστα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα και κατήγγειλαν πολλάκις τηην έλελιψη διαλόγου.

Τις τελικές τους αποφάσεις θα τις λάβουν τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΚΕΔΕ έχει γνωστοποιήσει ότι μετά την ενημέρωση που θα λάβει από τον πρωθυπουργό θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου για να επανακαθορίσει τη θέση της.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ΕΝΠΕ.

Συνάντηση ΚΕΔΕ – ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε την Παρασκευή με το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Πατούλη Γεώργιο. Αντικείμενο της συνάντηση ήταν η ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεση του για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ταυτόχρονα με την βούλησή του να βοηθήσει την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια μετά από διάλογο.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Μαντάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κατέθεσε την συγκεκριμένη νομοθετική πράξη και τόνισε ότι από αυτήν την πράξη δεν κινδυνεύουν τα αποθεματικά και η λειτουργία των δήμων. Αντίθετα μάλιστα θα υπάρξει οικονομικό όφελος στους δήμους από την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Επίσης τονίστηκε ότι θα υπάρξει διασφάλιση για τις προθεσμιακές καταθέσεις των δήμων. Τέλος υπογραμμίστηκε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση, να συμβάλει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η τελευταία να παίξει τον ρόλο της ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και δημοκρατίας της χώρας.

Συνάντηση ΚΕΔΕ – ΚΚΕ

Την Παρασκευή αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ΠΝΠ της κυβέρνησης, που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων τους και φέρνει συνολικά δήμους και δημότες προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα για την τρίωρη στάση εργασίας που έγινε στους δήμους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης, που δεσμεύει τα διαθέσιμα και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αυτή η ρύθμιση να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την καταδίκη του ΚΚΕ στη ΠΝΠ, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

Πρόσθεσε, δε ότι  όσον αφορά τις επιπτώσεις της ΠΝΠ σε δήμους και περιφέρειες, η πράξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πορεία μετατροπής δήμων και περιφερειών σε τμήμα της κεντρικής κρατικής διοίκησης.