Τρίτη 26.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Τσάκωσαν» στα σύνορα έξι Αλβανούς με 132 κιλά «λουλουδιού του Δαρβίνου»

25.04.2018 /
1η_ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Είχαν φορτώσει την ποσότητα σε δέκα άλογα  – Πρόκειται για ένα σπάνιο φυτό που πωλείται πανάκριβα στις ευρωπαϊκές αγορές

Τεράστια ποσότητα ενός μοναδικού βοτάνου, του «λουλουδιού του Δαρβίνου» που πωλείται ιδιαίτερα ακριβά στις ευρωπαϊκές αγορές, κατέσχεσαν οι αστυνομικοί στον Γράμμο, στην κατοχή έξι Αλβανών, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Είχαν μαζέψει 132 κιλά και 100 γραμμάρια που είχαν φορτώσει σε δέκα άλογα. Και φέτος αυξημένα είναι τα μέτρα στα ορεινά των ελληνοαλβανικών συνόρων για την πάταξη της λαθραίας συγκομιδής αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Νεστορίου Καστοριάς που πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους στα ορεινά των συνόρων, ειδικά σε περιοχές όπου φύονται τα σπάνια αρωματικά φυτά, εντόπισαν την ομάδα των Αλβανών στη θέση «Κοτρώνι», κοντά στο χωριό Γράμμο, μόλις ένα χιλιόμετρο από τη γραμμή των συνόρων σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.

Οι αλλοδαποί είχαν φορτώσει σε 14 τσουβάλια τα βότανα που είναι γνωστά στην Καστοριά με την ονομασία «Δρακάκι». Πρόκειται για το βότανο primoula veris ή «λουλούδι του Δαρβίνου», το οποίο στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται, είναι μόνον άγριο, γι’ αυτό και η τιμή του είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Οι Αλβανοί το εξάγουν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η τιμή να ξεφύγει και από τις 10.000 ευρώ το κιλό.

protothema.gr