Τρίτη 28.11.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολιτική λύση αναζητά ο Τσίπρας

12.12.2016

Εβδομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά για το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμό της το συντομότερο δυνατόν, γνωρίζοντας πως τον Φεβρουάριο θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.
Την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς, και την Παρασκευή, στο Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη στο Βερολίνο καθώς μέσα από το ραντεβού με την καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπερβεί το εμπόδιο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει τη συνομιλήτριά του πως είναι προς όφελος όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να μπλοκάρει στις αξιώσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα την περίοδο μετά το 2018. Αποψη που φαίνεται πως δεν βρίσκει καθόλου αντίθετο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το ισχυρό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ θα είναι πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης, άρα χρειάζεται στήριξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπονοήσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν θα φοβηθούν τη σύγκρουση.
Κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης και των ισορροπιών παραδέχονται, πάντως, ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται επίμονα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2019 και 2020 και επαναλαμβάνει πως κάτι τέτοιο δεν αφορά το τρέχον πρόγραμμα στο οποίο η ίδια δείχνει συνέπεια.

[fbcomments]