Τρίτη 26.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου “ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922”

11.10.2019

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Βασίλη Ι. Τζανακάρη «ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922, Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσοστόμου» που διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων και τις εκδόσεις Μεταίχμιο στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη.

Στο βιβλίο αυτό ο βραβευμένος συγγραφέας επανέρχεται στη Σμύρνη την τραγική περίοδο 1919-1922. Βλέπει όμως τα γεγονότα μέσα από τη σχέση δύο μεγάλων προσωπικοτήτων και πρωταγωνιστών αυτής της εποχής: του Ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη και του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Ο συγγραφέας φωτίζει τα πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά, οικονομικά γεγονότα αυτής της περιόδου αξιοποιώντας υλικό από άμεσες πηγές (δημοσιεύματα στον τύπο, δημόσια έγγραφα) και συμπληρώνει τη γλαφυρή αφήγησή του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Για το βιβλίο μίλησε ο φιλόλογος κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αρχικά να πω ότι ενώ είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην κάνω κάποια παρουσίαση φέτος, αυτό το βιβλίο αποτέλεσε εξαίρεση. Αιτία; η συναισθηματική σχέση με την προσφυγιά, καθώς μεγάλωσα κοντά στην πλατεία Συνοικισμού. Το βιβλίο επίσης, αναφέρει τα μακρινά από την Σμύρνη Τρίκαλα σε μερικές πτυχές του, πτυχές που με έκαναν να τις ψάξω. Όσον αφορά το ίδιο το βιβλίο, θα μπορούσε να έχει τίτλο: “πώς να προκαλέσετε μια καταστροφή”, αφού στην ουσία παρουσιάζει τις διαφορετικές πολιτικές που επικρατούσαν σε Αθήνα και Σμύρνη, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή. Εκτός από τις μορφές των Στεργιάδη και Χρυσοστόμου, περιγράφεται η δράση του Παπούλα, των ελληνικών κυβερνήσεων, των προεστών της Σμύρνης, ενώ σαν ιστός αράχνης φαίνεται η δράση των μεγάλων δυνάμεων. Από την άλλη, γίνεται περιγραφή της πόλης της Σμύρνης, σε διάφορες τουλάχιστον πτυχές της, οι οποίες παραμένουν άγνωστες».

Στο τέλος ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.