Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εικόνες ντροπής στον ζωολογικό κήπο των Τρικάλων

19.06.2018

Οι λέξεις ντροπή, τραγική, οικτρή και ότι άλλο θα μπορούσε να προσθέσει κανείς για το κατάντημα του Ζωολογικού Κήπου Τρικάλων, είναι το ελάχιστο μπροστά στις εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων εκεί να κρατήσουν όσο μεγαλύτερο μέρος μπορούν τουλάχιστον καθαρό.

Τα μόνα ζώα που έχουν μείνει και φιλοξενούνται είναι 2-3 παπαγάλοι, κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, ένα πόνι, δύο λάμα και πολλά πρόβατα και αδέσποτα σκυλιά που έχουν κατακλύσει σχεδόν όλα τα κλουβιά…

Ίσως τελικά ο Δήμαρχος πέρα από την έξυπνη πόλη… ανακάλυψε και τα έξυπνα πρόβατα, γιατί μόνο ένα έξυπνο πρόβατο θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον…

Ο χώρος είναι ένα απέραντο… μαντρί και όσοι έχουν παιδιά, καλύτερα είναι να τα πάνε στους παππούδες στα χωριά τους, γιατί περισσότερα ζώα θα δούνε εκεί.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αφόρητη όσο προχωράς προς το τέλος από τα γαυγίσματα των δεκάδων αδέσποτων σκύλων… που πραγματικά είναι ένα τεράστιο ζήτημα το πώς βρίσκονται εκεί.

Τα κτίρια

Σε τραγική κατάσταση είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που στοίχησαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τώρα απλά χρησιμεύουν ως αποθήκες για μπάλες τριφυλλιού.

Κι όμως στην ιστοσελίδα του έξυπνου δήμου της εικονικής πραγματικότητας, όλα είναι ειδυλλιακά: «Ο χώρος του Ζωολογικού Κήπου Τρικάλων εκτείνεται μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο. Μια αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη θα μείνει η βόλτα του στο λόφο του Προφήτη Ηλία, στο Φρούριο, όπου βρίσκεται και ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης».

Αμείλικτη η πραγματικότητα

Μπορεί βέβαια όλα για τη δημοτική αρχή να είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, όμως εκεί (όπως θα δείτε στις φωτο), ακόμη και σήμερα ανεβαίνουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο παρελθόν ο ζωολογικός κήπος αποτελούσε πόλο έλξης όχι μόνο των Τρικαλινών, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Τα λόγια των γονέων που συναντήσαμε… δεν μεταφέρονται στην εφημερίδα.

Μάλιστα στο πρόγραμμά της η Δημοτική Αρχή μιλούσε για… «Δημιουργία διαδρομών τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση το ποτάμι, από το Τζαμί έως τον ζωολογικό κήπο».

Ακόμη και τώρα θα πρέπει να παρθούνε γενναίες αποφάσεις που μπορεί να είναι από το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου και την αξιοποίηση του χώρου για άλλες δραστηριότητες (είναι έγκλημα να καταστρέφονται όλες οι υποδομές εκεί πάνω), μέχρι και την αναβάθμισή του με βάση τη σημερινή νομοθεσία, έτσι ώστε να πάψει να αποτελεί την ντροπή της πόλης.

Χρήστος Κοντός