Πέμπτη 08.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ: Τι αλλάζει στο κέντρο της πόλης με την ελεγχόμενη στάθμευση

22.06.2022

Μια νέα φιλοσοφία προσπαθεί να προσδώσει ο δήμος Τρικκαίων, ώστε η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης και να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις και να πετύχει ώστε να μην δημιουργηθεί αλαλούμ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργο Ζιώγα που επανασχεδίασε το όλο σύστημα
«κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), μειώνεται στο μισό, δηλαδή κατά 50%, η έκταση που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων το 2020».
Το δεύτερο, η άμεση επικοινωνία πολιτών και Δήμου Τρικκαίων: με δημόσια διαβούλευση κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για τις ρυθμίσεις του ΣΕΣ στη μειωμένη του έκταση. Και μάλιστα, με διαδραστικό χάρτη, αναλυτικό για κάθε σημείο και δρόμο που ενδιαφέρει τον/την πολίτη, όπου μέχρι και το Σάββατο πάνω από 4.000 πολίτες επισκέφθηκαν τη σελίδα.

Ο Δήμος Τρικκαίων και η Αστική Ανάπτυξη  ΑΕ (η δημοτική εταιρεία που είναι αρμόδια για τη στάθμευση και τα πάρκινγκ) έχει φροντίσει και για τους μόνιμους κατοίκους.
Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, δημιουργήθηκε πλατφόρμα, στην οποία οι μόνιμοι κάτοικοι και μόνο, των οδών που περικλείει το ΣΕΣ, θα υποβάλλουν αίτηση για έκδοση Κάρτας Μόνιμου Κατοίκου.
Η αίτηση αφορά ΜΟΝΟ τους κατοίκους (όχι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες) των συγκεκριμένων δρόμων και η κάρτα θα αφορά σε ΕΝΑ όχημα ανά ιδιοκτησία.
Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων και η Αστική Ανάπτυξη βοηθούνται στο να καταγράψουν τον ακριβή και πραγματικό αριθμό των μόνιμων ιδιοκτητών της περιοχής ΣΕΣ, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να εξεταστούν πρόσθετες βελτιώσεις στο Σύστημα.

Να σημειώσουμε πως θα υπάρχουν 530 θέσεις με αντίτιμο, 290 θέσεις μόνιμων κατοίκων. Το κόστος θα είναι Για επισκέπτες: 0,60€ ανά ώρα για τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης & 1,20€ για κάθε επόμενη – Για μόνιμους κατοίκους: Ετήσια κάρτα 20 €.

Οι ώρες θα είναι: Ενιαία  Ζώνη Στάθμευσης Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30-14.30 και 17.30– 21.00, Σάββατο 08.30- 14.30 και Κυριακές – επίσημες Αργίες: Ελεύθερο. Οι δικαιούχοι κάρτας μόνιμου κατοίκου σταθμεύουν σε ελεύθερη θέση για μόνιμους κατοίκους στην περιοχή, ενώ ΠΡΟΣΟΧΗ ο έλεγχος της νόμιμης στάθμευσης επί των οδών με πινακίδες σήμανσης Ρ-69 θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων και το Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων!

 

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 –Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από την εξαγγελία της ελεγχόμενης στάθμευσης και μαζί με τα χρώματα που βάψατε τους δρόμους και ξέβαψαν, ξέβαψαν και οι υποσχέσεις για εφαρμογή του. Αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί;

Κύριε Κοντέ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ μέσω της εφημερίδας σας στους δημότες μας, αλλά και στους ανθρώπους που προτίθενται να επισκεφτούν την πόλη μας και… μοιραία θα αναζητήσουν χώρους στάθμευσης σε αυτή. Η εφαρμογή της «ελεγχόμενης στάθμευσης» στην πόλη μας είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά την ίδια τη λειτουργία της, αλλά και τη καθημερινότητά μας εδώ. Έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη το προηγούμενο διάστημα και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, ώστε το σχέδιο που θα εφαρμόσουμε να είναι το τελικό, ολοκληρωμένο και να διευκολύνει τους πάντες. Σχεδιάζουμε ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο πρόγραμμα με τη βεβαιότητα πως δεν θα υποχρεωθούμε σε αναθεωρήσεις με την εφαρμογή του. Είμαστε στο τελικό στάδιο, ακούμε και τις ανησυχίες και τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη μέχρι αύριο Τρίτη και θα το παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο στους πολίτες.

-Τι αλλάζει τώρα σε σχέση με την προηγούμενη φορά;

Η φιλοσοφία μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιον χρειάζεται να κατέβει στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητό του, να βρει εύκολα και γρήγορα θέση στάθμευσης, πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο. Σήμερα δυστυχώς, το διαπιστώνετε και εσείς, αυτό μοιάζει με Γολγοθά καθώς βρίσκουμε σχεδόν «παρατημένα» οχήματα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα μετακινούν μόνο για λίγες ώρες ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό θα πάψει να ισχύει και έτσι ο καθένας θα παρκάρει μόνο για όσο πρέπει και χρειάζεται, δείχνοντας σεβασμό και στους υπόλοιπους συμπολίτες.

Έχουν δε προβλεφθεί, και οφείλω να το σημειώσω αυτό, ειδικές θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, οπότε κανείς δε δικαιούται να «γκρινιάξει».

-Με τα τελάρα και τις καρέκλες που πιάνει ο καθένας μια θέση στάθμευσης τι θα γίνει;

Είναι προφανές πως αυτό το φαινόμενο θα πάψει. Μπαίνει τέλος σε αυτό το καθεστώς αυθαιρεσίας και έλλειψης σεβασμού προς τους άλλους. Δεν θα επιτρέπεται καν η στάθμευση δικύκλων ανάμεσα στα οχήματα καθώς και για αυτά έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος σε κάθε δρόμο στο κέντρο της πόλης.

-Μιλήσατε για δωρεάν στάθμευση σε όποιον ψωνίζει από τα καταστήματα, πως μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτό που συζητήσαμε με τον πρόεδρο Χρήστο Μπλουγούρα και τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων είναι να διερευνήσουμε τη δυνατότητα τα καταστήματα, οι έμποροι δηλαδή, να καλύπτουν τα έξοδα της ελεγχόμενης στάθμευσης, από τη στιγμή που οι καταναλωτές θα προβαίνουν σε αγορές από ένα ποσό και πάνω. Θα το επικαιροποιήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες και θα προχωρήσουμε στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

-Υποσχεθήκατε να δώσετε λύση για τα δίκυκλα, ποια είναι αυτή;

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ήδη δεκάδες θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και μοτοσικλέτες. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οριοθετούμε ακόμη περισσότερες, όπως ακριβώς γίνεται για τα ΑμΕΑ, αλλά και για τη φορτοεκφόρτωση προϊόντων.

-Μήπως τελικά θα είναι ένα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα για τους πολίτες;

Νομίζω ότι με όσα σας εξήγησα και παραπάνω θα είναι ΜΟΝΟ προς όφελος των πολιτών, καθώς με το συγκεκριμένο σύστημα όποιος έχει πραγματικά ανάγκη ή θέλει να κατέβει στο κέντρο της πόλης θα βρίσκει εύκολα και γρήγορα θέση στάθμευσης.

Υπενθυμίζω δε τη δήλωση του δημάρχου μας Δημήτρη Παπαστεργίου ότι το 50% των εσόδων από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

-Υπάρχει ενδιαφέρον για την διαβούλευση και τι είναι αυτό που ζητάνε κάτοικοι και επιχειρηματίες;

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα κοντά στους 4.000 συμπολίτες μας καταθέτοντας προτάσεις τις οποίες σαφώς και θα λάβουμε υπ’ όψιν στην κατάθεση του τελικού μας σχεδίου.