Τετάρτη 26.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μετρούν πληγές από το χαλάζι στο Ζάρκο

20.06.2019

Μετρούν πληγές από την χαλαζόπτωση στο Ζάρκο που έπληξε την περασμένη Τρίτη την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας: Την Τρίτη 18-06-2019 και περί ώρα 18.00, ακραία καιρικά φαινόμενα ( χαλαζόπτωση) έπληξαν τον Δήμο Φαρκαδόνας και πιο συγκεκριμένα την Τ.Κ. Ζάρκου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Την Τετάρτη 19-06-2019 με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων                  κ. Χρήστου Μιχαλάκη, κλιμάκιο αποτελούμενο από Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Τρικάλων,  επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και προέβη σε εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή από τους παραγωγούς καλλιεργητικών φροντίδων.

Το σύνολο των στρεμμάτων που επλήγησαν από το χαλάζι ανέρχεται σε 1.250     στρέμματα αναλυτικά κατ’ είδος καλλιέργειας και κατ’ εκτίμηση:  βαμβάκι 1.000 στρέμματα,  Αμυγδαλιές 170 στρ.,  Σιτηρά, 70 στρ., Αμπέλια 10 στρ..

Μετά από επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Λάρισας ζητήθηκε επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών με τη λήξη των δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του Δήμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για τις ζημιές που προκληθήκαν στο φυτικό κεφάλαιο και από κοινού ανταποκρίθηκαν στην αποκατάσταση τους, στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο με την έγκαιρη  κινητοποίηση μηχανημάτων της Π.Ε. Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρκαδόνας και τον πρόεδρο Τ.Κ. Ζάρκου κ. Γιάννη Βούλγαρη. Η στήριξη των αγροτών θα πρέπει να είναι άμεση ειδικά όταν πρόκειται για εκτεταμένες καταστροφές που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τους στις καλλιέργειες τους καθώς και των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσια τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας

Για άλλη μία φορά οι αγροτοκτηνοτρόφοικαι συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι έκθετοι σε καιρικά φαινόμενα που σταθερά κάθε χρόνο ξεσπούν και στο δήμο μας. Η διαρκής απειλητική κατάσταση την οποία βιώνουν εξαιτίας έλλειψης βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, κρατικού σχεδιασμού και παρέμβασης αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων είχαν ως αποτέλεσμα να μετρηθούν για πολλοστή φορά πληγές και καταστροφές κατά την πρόσφατη καταιγίδα και χαλαζόπτωση, οι οποίες προξένησαν ζημιές σε καλλιέργειες καθώς και σε αγροτοκτηνοτροφικό δίκτυο του Ζάρκου ενώ ο όγκος του νερού έφτασε ως τις αυλές κάποιων σπιτιών. Ο τοπικός πληθυσμός είναι απροστάτευτος ενώ καλείται να αποπληρώσει τα δυσβάσταχτα αγροτικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια, καλλιεργητικά έξοδα. Κόποι χρόνων είναι στον αέρα όταν ο ΕΛΓΑ είναι για να χαρατσώνει τους αγρότες (χωρίς το κράτος να βάζει ούτε ένα ευρώ) και δεν αποζημιώνει έγκαιρα και στο 100% τη ζημιά.

Οι κραυγαλέες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πολιτικής προστασίας και αποζημίωσης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως και εκείνων που προηγήθηκαν και που υλοποίησαν στο ακέραιο τις αντιαγροτικές πολιτικές την ΕΕ. Συνυπεύθυνες είναι και οι πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο περιφέρειας και τοπικής διοίκησης που εξειδίκευσαν και εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές. Αποτέλεσμα το συνεχιζόμενο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων την ίδια στιγμή που παρέχονταν και παρέχεται πληθώρα χρημάτων και οικονομικών προνομίων σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σε εμποροβιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του δήμου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και κυρίως να οργανώσουν την πάλη τους για την διεκδίκηση μέτρων και υποδομών που θα προστατεύουν την περιουσία και την ποιότητα της ζωήςτους.

Απαιτούμε:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει έγκαιρα την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Την άμεση αποκατάσταση των αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, να είναι αντικειμενική ώστε να αποτυπώνει το μέγεθος των καταστροφών και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή μας είναι απροστάτευτη από το χαλάζι και κάθε χρόνο μετράμε καταστροφές.