Τετάρτη 27.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ημέρα μνήμης η Παρασκευή για τους μαχητές του Υψώματος 731

06.03.2018

Tην ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους Μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731» από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μνημείο που έχει στηθεί στο 6ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.
Στις 11 το πρωί θα αφιχθεί τιμητικό άγημα του ΕΛΟΚ στο χώρο του μνημείου και θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Παναγιώτη Μαρδάνη με τίτλο «Σύγχρονες Θερμοπύλες». Αμέσως μετά θα γίνει απόδοση τιμών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, στον τελευταίο επιζώντα Μαχητή του 5ου Συντάγματος κ. Ευάγγελο Κόγια.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Σακκά, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και εθνικός ύμνος.
Να θυμίσουμε ότι στο Υψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα.

Αναλυτικά

Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της 9ης Μαρτίου.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαρτίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ώρα 08:00

Έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία από στρατιωτικό τμήμα.

Ώρα 10:00

Δοξολογία στον Ιερό  Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη   Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Ώρα προσέλευσης μέχρι 09:55.

Ώρα 11:00

Άφιξη τιμητικού  αγήματος του Ε.Λ.Ο.Κ. στον χώρο του Μνημείου (6ο χλμ. Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας).

Προσέλευση επισήμων.

Επιμνημόσυνη δέηση, που θα αναπεμφθεί από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη  Τρίκκης & Σταγών             κ. Χρυσόστομο.

Ομιλία από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Παναγιώτη Μαρδάνη με τίτλο «Σύγχρονες Θερμοπύλες».

Απόδοση τιμών, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, στον τελευταίο επιζώντα Μαχητή του 5ου Συντάγματος κ. Ευάγγελο Κόγια.

Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Σακκά.

Κατάθεση στεφάνων.

Ενός λεπτού σιγή.

Εθνικός Ύμνος.

Πέρας Τελετής.

Ώρα 18:30

Υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία από στρατιωτικό τμήμα.