Δευτέρα 16.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παπανάτσιου: Στόχος μας η μείωση της φοροδιαφυγής

02.01.2017

Περιοδεία στο νομό Τρικάλων πραγματοποιεί από το πρωί η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου όπου έχει σειρά επαφών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Στις 11 το πρωί επισκέφθηκε την Εφορία Τρικάλων, όπου την υποδέχθηκαν ο διευθυντής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και συνδικαλιστές. Την υφυπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της επίσκεψης της κ. Παπανάτσιου είναι ένταση των προσπαθειών κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με την ίδια: «Αν αυτά τα δύο θέματα καταφέρουμε όχι να τα πατάξουμε αλλά να τα περιορίσουμε, τότε θα έχουμε σίγουρα αυξήσει την φορολογητέα βάση και δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε σήμερα είτε σε έμμεσους, είτε σε άμεσους φόρους.

Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες, γιατί μπορεί μεν σε μια απόδειξη των 100 ευρώ να κερδίζει ο φουκαράς ο έμπορος, γιατί κι εκείνος πρόβλημα έχει με την υψηλή φορολόγηση, συνολικά όμως χάνουν και οι δύο, αφού η απώλεια των εσόδων είναι περίπου 6.5 δις. τον χρόνο. Αν υπήρχαν αυτά δεν θα υπήρχε ούτε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε αυτό ο υψηλός ΦΠΑ».

Στην ερώτησή μας, αν πιστεύει πως αυτά θα αντιμετωπιστούν με το πλαστικό χρήμα, η κ. υπουργός απάντησε: Σίγουρα θα το περιορίσουμε, δεν πιστεύω θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά και αυτό γιατί γνωρίζουμε πως είναι ήδη πονεμένη η αγορά και δεν μπορούν όλοι να βάλλουν τα pos γιατί πολλοί επιχειρηματίες είναι χρεωμένοι. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει μέριμνα και συζητούμε με τις τράπεζες πως θα μπορούνε να πάρουνε και αυτοί». Οσον αφορά το κόστος του 0,8% των τραπεζικών συναλλαγών, η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως αυτό ίσχυε σε όσους αγοράσανε τα πρώτα, δηλώνοντας βέβαια πως η αγορά θα ρυθμίσει και αυτό το ποσοστό. «Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να μην επιτρέψουμε την λειτουργία παράνομων τέτοιων μηχανημάτων, μέσω των αποδείξεων για το αφορολόγητο, κάτι που θα μπορεί πλέον να το ελέγχει και ο καταναλωτής.