Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκινά η υλοτόμηση των Χριστουγεννιάτικων δένδρων

14.11.2016 /

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εγκριθεί η υλοτομία, η μεταφορά και η διακίνηση δενδρυλλίων  ελάτης – ψευδοτσούγκας, καθώς και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε ότι αφορά την περιοχή του Νομού Τρικάλων, έχει εγκριθεί η υλοτομία Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατ’ αριθμό, είδος και κατά Δασαρχείο ως παρακάτω:

Α)  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1)    5.750  δενδρύλλια ελάτης

2)       250  δενδρύλλια ψευδοτσούγκας

Β)   ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

1)   750  δενδρύλλια ελάτης

Συνολικά για τα δύο Δασαρχεία εγκρίθηκε η υλοτομία συνολικά 6.750 δενδρυλλίων ελάτης & ψευδοτσούγκας.

Τα παραπάνω δενδρύλλια, προοριζόμενα για διακόσμηση ως Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων θα προέλθουν από ιδιωτικές φυτείες  που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα και θα διατεθούν προς εμπορία τόσο σε αγορές του Ν. Τρικάλων όσον και εκτός όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα και αλλού.

Κάνουμε γνωστό πως η υλοτομία των Χριστουγεννιάτικων δένδρων θα ξεκινήσει από τις 25 Νοεμβρίου η δε μεταφορά και διακίνηση αυτών από τις 27/11/2016.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα προβούνε στην αγορά Χριστουγεννιάτικου δένδρου να προσέχουν, ότι προκειμένου να είναι νόμιμο το Χριστουγεννιάτικο δένδρο θα πρέπει απαραίτητα να φέρει ειδική μολυβδοσφραγίδα η οποία θα είναι προσδεμένη πλησίον της κορυφής του δένδρου και ακόμα να φέρει σφραγίδα με δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής του, δηλαδή στην βάση του.

 

Για την παρακολούθηση της μεταφοράς – διακίνησης και εμπορίας των  Χριστουγεννιάτικων  δένδρων που θα υλοτομηθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και  προκειμένου να αποκλεισθεί το φαινόμενο λαθροϋλοτομίας και παράνομης διακίνησης των, τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας μαζί και με την Δ/νση Δασών του Νομού ως εποπτεύουσα αρχή θα διενεργούν σε καθημερινή βάση περιπολίες σε επίμαχα σημεία στα οποία θα συμμετέχουν Δασικοί  υπάλληλοι, προβαίνοντας σε εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου ν’ αποκλεισθούν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς Χριστουγεννιάτικων  δένδρων.

Στην προσπάθεια μας αυτή ευελπιστούμε να έχουμε την συμπαράσταση – βοήθεια των συμπολιτών μας.

Ο Δ/ντής  Δασών N. Tρικάλων Χρήστος  Αλεξ. Κουτσονάσιος