Τρίτη 24.11.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χρήστος Κρητικός: Καλύτερα άνεργος παρά Ελεύθερος Επαγγελματίας ή Αγρότης;

23.05.2017

«Μνημόνιο αρ.4. Καλύτερα Νέος Άνεργος παρά Νέος Ελεύθερος Επαγγελματίας ή Αγρότης;». Ο Χρήστος Κρητικός, ένας νέος επιχειρηματίας περιγράφει το πόσο δύσκολο είναι το επιχειρείν, για ένα νέο, μετά και τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Χρήστος Κρητικός:

«Ξημερώματα της 19/5/2017, ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή των Ελλήνων το 4ο Μνημόνιο, οδηγώντας Ελ. Επαγγελματίες και Αγρότες σ’ ένα φρενοβλαβές αδιέξοδο.

Σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν, οι Ελ. Επαγγελματίες και οι Αγρότες καλούνται (πέραν των δεκάδων άλλων επιβαρύνσεων στην καθημερινότητά τους) να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 61% (!!!). 

Ενδεικτικά, παραθέτω στον παρακάτω πίνακα παραδείγματα διάφορων κατηγοριών καθαρού ετήσιου εισοδήματος και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν, τόσο για Ελ. Επαγγελματίες (*με επικουρική και εφάπαξ) όσο και για Αγρότες:

Η αύξηση αυτή (όπως προβλέπεται στο άρθρο 58) προκύπτει επειδή, για πρώτη φορά, ο υπολογισμός γίνεται επί του φορολογητέου εισοδήματος πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (όπως με το ν.4387 –νόμος «Κατρούγκαλου»).

Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται πλέον στη γενιά μας, στους νέους επαγγελματίες και αγρότες;

Μα αν συνυπολογίσει κανείς σε ετήσιο καθαρό εισόδημα(1) έως και 10.000 € τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος, προκύπτει ένα διαθέσιμο εισόδημα όχι παραπάνω από 4.400 €/έτος ή 360 €/μήνα, όσο δηλαδή είναι και το επίδομα ανεργίας (!!!). Με λίγα λόγια, η Κοινωνία μας, την ίδια ώρα που «κόπτεται» για την Ανάπτυξη και την νεανική επιχειρηματικότητα, κάνει ελκυστικότερη την επιλογή της αδράνειας και της ανεργίας.  

(1): δλδ, μετά από την αφαίρεση ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, αναλωσίμων, και όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας

 Υπάρχει άλλη λύση;

Είναι πασιφανές ότι η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές είναι συστατικά αποσάθρωσης της Οικονομίας και, κατ’ επέκταση, διάρρηξης  του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης των γενεών. Το μίγμα έχει γίνει εκρηκτικό και δεν βοηθάει το γεγονός ότι ακόμα σε επίπεδο κοινωνικού διαλόγου επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε.

Για παράδειγμα, στην ιδιωτική ασφάλιση παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ιατρικών καλύψεων σε άτομα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες απαιτήσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων και παύουν να πληρώνουν (με ό,τι συνεπάγεται αυτό). 

Δηλαδή, αυτό που αρνούμαστε πεισματικά να συζητήσουμε ως ενδεχόμενο, τη σύσταση σχημάτων ασφάλισης με σύμμικτο  ιδιωτικό και δημόσιο χαρακτήρα, έρχεται η καθημερινότητα και το επιβάλλει για λόγους εξοικονόμησης οικογενειακού εισοδήματος. Κι εμείς είμαστε «χαρούμενοι» επειδή έχουμε διατηρήσει «στα χαρτιά» το δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης, άσχετα αν δεν έχουμε βρει μια νόμιμη λύση σαν Κράτος για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Και δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι το ίδιο ισχύει και στην Παιδεία και στο Περιβάλλον και σε όλους σχεδόν τους τομείς που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, μιας και τα πάντα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. 

Έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε δογματισμούς και άστοχες πρακτικές του παρελθόντος, να θέσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν σε ανοιχτή συζήτηση (με ορισμένο χρονικό ορίζοντα και τρόπο λήψης αποφάσεων) και να προχωρήσουμε με βήμα ταχύ προς τα εμπρός, μακριά από την Κρίση, φτάνοντας και ξεπερνώντας τους Εταίρους μας. Η Ελλάδα μπορεί, η γενιά μου μπορεί!».

*Ο Χρήστος Κρητικός είναι Βιοχημικός με MSc στην «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντολογική Υγιεινή» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ως νέος επιχειρηματίας, ασχολείται και με την ίδρυση και οργάνωση ενός συλλόγου νέων επιχειρηματιών και επιστημόνων στη Θεσσαλία και είναι αντιπρόσωπος Τρικάλων στην Π.Ο.Α.Δ.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο iefimerida.gr