Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χόρεψαν με την καρδιά τους οι Ηπειρώτες των Τρικάλων

21.02.2017

Ο χορός της χρονιάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 το μεσημέρι, στο Κέντρο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Η πασίγνωστη ορχήστρα του Γιάννη Καψάλη, με τους Μάκη Τσίκο και Σταύρο Καψάλη στο κλαρίνο, αυθεντική πηγαία ανάμεσα σε ήχους παραδοσιακούς, μεγάλωσε το μεράκι και το κέφι, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα άλλη, μοναδική σε ένα χώρο που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Εκεί ενωμένοι, Τρικαλινοί και Ηπειρώτες έσυραν το χορό στα βήματα της γνώριμης και αγαπημένης τους παράδοσης. Όλοι έδειξαν πως αγαπούν τον τόπο τους. Είναι ανεκτίμητες αξίες της ζωής που μόνο στους αυθεντικούς λαούς συναντάει κανείς και μ’ όλη τους την ψυχή αγωνιούν να μεταδώσουν στις επόμενες γενεές! Είναι η λάμψη και το μεγαλείο της Ηπειρώτικης ευεργεσίας που την κουβαλάνε σαν χρέος βαρύ ανά τους αιώνες για να την συνεχίσουν. Και την συνεχίζουν με τέτοιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις συλλογικής δημιουργίας.

Στην αρχή καμαρώσαμε τους λεβέντες και λεβέντισσες των χορευτικών τμημάτων με μεράκι και αγάπη για την πατρίδα. Τα όμορφα παιδιά έδειξαν πως αγαπούν την παράδοση, ότι την αγκαλιάζουν, την υπερασπίζονται, στέλνοντας θετικά μηνύματα και αναδεικνύοντας σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας. Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα των παιδιών οφείλεται στον άριστο παιδαγωγό χορού και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Δημουλά, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο, να είναι κοντά στην παράδοση, ενωμένοι για την προσφορά και τη δημιουργία του τόπου μας. Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Χύτα Νίκη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, είπε τα εξής: «Αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση έχει ξεπεράσει και αυτές τις προσδοκίες μας. Αυτή η εποχή κρίσης που διανύουμε με εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις μας έχει ενώσει περισσότερο. Η βροντερή παρουσία σας μας δίνει τη χαρά αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αμείωτη ένταση, με ταχείς ρυθμούς και δεν θα κάνουμε πίσω όσο η ψυχή μας διακατέχεται από πατριωτική αγάπη και διαπνέεται από πατριωτικό παλμό αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και πόσα σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ενάντια σ’ αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν τις αρχές και τις αξίες μας. Ο τόπος μας έχει ανθρώπους με πνεύμα, έχει ανθρώπους με πείσμα, ανθρώπους υπερήφανους. Γέννησε ήρωες και ηρωίδες που θυσιάστηκαν με υψηλό φρόνημα προκειμένου όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να τοποθετήσει ένα λιθαράκι, να θεμελιωθεί αυτή η ανεκτίμητη αξία που λέγεται παράδοση έτσι ώστε να μεταβεί από γενεά σε γενεά με αυθεντικότητα. Η παράδοση είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ταυτότητά μας. Είναι ο κρίκος που συνδέει το σήμερα, το χθες και το αύριο. Είναι ο διαμορφωτής του μέλλοντος».

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου βραβεύτηκαν για την επί σειρά ετών μεγάλη προσφορά τους στο Σύλλογο οι:

–      κ. Νικόλαος Τσάτσος, ο μοναδικός επιζών από τους ιδρυτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων το έτος 1959. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Τσάτσος και δακρύζοντας, παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε την πρόεδρο και το Δ.Σ. για την τιμή που του έγινε.

–      Οφθαλμίατρος κ. Βασίλειος Χύτας, ο οποίος είχε διατελέσει επί μία δεκαετία πρόεδρος του Συλλόγου. Ο κ. Χύτας αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, όντας συγκινημένος.

–      Κα Ουρανία Στοφόρου, η οποία είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου επί σειρά ετών. Λόγω απουσίας της, το βραβείο της παρέλαβε η καθηγήτρια κα Μαρία Ζιάκα , πρόεδρος των Τρικαλινών ζωγράφων.
Το γλέντι εκτοξεύτηκε και διήρκεσε κυριολεκτικά μέχρι αργά το βράδυ.