Τετάρτη 30.11.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξέσπασε “πόλεμος” μεταξύ Τρικαλινών ξενοδόχων και Γιάννη μπουτίνα

25.11.2022

“Πόλεμος” ανακοινώσεων… και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα ξέσπασε μεταξύ της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα.

Οι ξενοδόχοι

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, η 37η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia. Όπως και την περασμένη χρονιά, η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων δέχτηκε πρόταση να συμμετέχει και να μιλήσει με επαγγελματίες του χώρου, μέσω του προγράμματος των Hosted Buyers, με στόχο την προώθηση του προορισμού μας. Τα ραντεβού ήταν κλεισμένα από την περιφέρεια Θεσσαλίας και η ενημέρωση είχε έρθει από το γραφείο του κου Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κου. Γιάννη Μπουτίνα.

Στην έκθεση, την Ένωση εκπροσώπησαν οι κ.κ. Κουρούπας (Πρόεδρος), Παπαπούλιος (Αντιπρόεδρος), Αλεξίου (Ταμίας) και Πλακιάς (Μέλος).

Οι συναντήσεις -όσες πραγματοποιήθηκαν- απέδειξαν για άλλη μια φορά την απήχηση του προορισμού μας στα διεθνή τουριστικά γραφεία, τις προοπτικές ολόκληρου του νομού αλλά και τα κακώς κείμενα σε επίπεδα προώθησης, οργάνωσης και προτεραιοτήτων, που πρέπει να επανεξεταστούν και να επιλυθούν.

Ταυτόχρονα όμως αναδυθήκαν θέματα και προβλήματα, τα οποία αφορούν όλα τα μέλη της Ένωσης, αλλά και όλους τους συντοπίτες μας. Θέματα που αγγίζουν τα όρια της ελευθερίας λόγου και άποψης.

Στην Ένωσή μας πιστεύουμε τα εξής:

  • Πρέπει -και έχουμε δικαίωμα- να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο προωθείται το τουριστικό προϊόν μας.
  • Πρέπει -και έχουμε δικαίωμα- να ελέγχουμε ως επαγγελματίες που ζούμε από τον τουρισμό, τις δράσεις και τις αποφάσεις όσων έχουν τη δικαιοδοσία να τις παίρνουν.
  • Πρέπει -και έχουμε δικαίωμα- ως πολίτες να έχουμε άποψη για το εάν μας αρέσει ή όχι, η όποια δράση λαμβάνει χώρα, πόσο δε μάλλον εάν τα επιχειρήματα που τη στηρίζουν είναι εμπεριστατωμένα και όχι αίολα.
  • Έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε με αποφάσεις των ιθυνόντων και να παλεύουμε για τα δικαιώματα μας. Όχι μόνο ως ξενοδόχοι αλλά και ως απλοί πολίτες που βαλλόμεθα πανταχόθεν, από την όποια κρίση ενέργειας, πολέμου, πανδημίας και ούτω καθεξής…

Δεν είναι δυνατόν, όταν ο Πρόεδρος της Ένωσης μας, ως εκπρόσωπος όλων των Ξενοδόχων του νομού, ως επαγγελματίας και ως απλός πολίτης, εκφράζει το παράπονο ότι το πλέον αναγνωρίσιμο αξιοθέατο του νομού μας – τα Μετέωρα – απουσιάζουν από την κεντρική σκηνή προώθησης και έχουν «πνιγεί» στο περίπτερο της Philoxenia, να δέχεται επίθεση από τον εκπρόσωπο της περιφέρειας. Ανεξαρτήτως εάν συμφωνεί ή όχι με την άποψη αυτή.

Να του «απαγορεύεται» να προσδοκά την προώθηση του τόπου μας, με ΑΙΤΙΑ τις εκπεφρασμένες αντιθέσεις της Ένωσης με το Υπουργείο Τουρισμού.

Να εγκαλείται για τις απόψεις του, οι οποίες έρχονται σε διάσταση με τις όποιες κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, από άτομα που δεν ανήκουν καν στο δυναμικό του υπουργείου.

Να απειλείται με «εξαφάνιση» από την επομένη… και διερωτώμεθα εξαφάνιση από που; Τα κοινά, την Ένωση, τον μάταιο τούτο κόσμο; Να νιώθουμε απειλή άραγε και οι υπόλοιποι, οι οποίοι εξουσιοδοτούμε τον Πρόεδρό μας να έχει και να εκφράζει τις απόψεις του, ως νόμιμος εκπρόσωπός μας;

Τάδε έφη και έπραξε, ο επίσης εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης μας, κος Γιάννης Μπουτίνας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με Εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων

Πρόεδρος: Ιωάννης Κουρούπας

Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παπαπούλιος

Γενική Γραμματέας: Στυλιανή Γκιάστα

Ταμίας: Σωτήριος Αλεξίου

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Σπυρίδων Νικολογιάννης

Μέλος: Παύλος Πλακιάς

Μέλος: Μιχαήλ Ντόβας

ΥΓ.1: Προσπαθήσαμε ως Ένωση να επικοινωνήσουμε με τον κο. Περιφερειάρχη για να μας ενημερώσει εάν τέτοιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές από τον ίδιο, αλλά κατέστη αδύνατον. Μ’ όλα ταύτα, γραπτώς ενημερώθηκε για το συμβάν, και πολύ θα θέλαμε την άποψή του.

ΥΓ.2: Στην αντιπαράθεση μεταξύ του κου. Κουρούπα και κου Μπουτίνα ήταν παρόντες και τα άλλα δύο εκ των τριών μελών του ΔΣ και επιβεβαίωσαν το γεγονός.

ΥΓ.3: Προφανώς και θεωρούμε την έκρηξη του κου. Μπουτίνα ως μια κίνηση «βασιλικότερη του βασιλέως» και σε καμία περίπτωση εξουσιοδοτημένη από το Υπουργείο που με τόση θέρμη υπερασπίστηκε, έστω και ζημιώνοντας τον τόπο του.

Η απάντηση Μπουτίνα

Κατά γενική ομολογία όσων βρέθηκαν στη φετινή Philoxenia 2022 , η παρουσία της Περιφέρειας μας ήταν αξιόλογη σύμφωνα με τα σχόλια των ομολόγων Αντιπεριφερειαρχών αλλά και τα σχόλια των επισκεπτών μας .
Διαβάζοντας όμως την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων , αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια αήθη επίθεση στο πρόσωπο μου .
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά :
– Κάθε χρόνο αποστέλλεται από πλευράς της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας επιστολή στους φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τουριστική προβολή της επόμενης χρονιάς . Στην Π.Ε. Τρικάλων αυτό γίνεται διπλά γιατί ζητούνται προτάσεις και από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού Ν. Τρικάλων , οι οποίες μετά αποστέλλονται στην Περιφέρεια .
– Κατά τη συζήτηση του προγράμματος αυτού διευκρινίζεται , ότι η σύνταξη του στηρίχθηκε στις προτάσεις αυτές .
– Στη φετινή Philoxenia 2022, όπως αναφέρεται στην επιστολή, όπως και σε όλες τις εκθέσεις τα ραντεβού με τους hosted byers τα κάνουν οι φορείς , Ενώσεις Ξενοδόχων κ.α. Έτσι κλήθηκε και η Ένωση Ξενοδόχων Ν . Τρικάλων και ανέλαβε να πραγματοποιήσει Β2Β.
– Ο Πρόεδρος της Ένωσης ερχόμενος στο περίπτερο άρχισε να μου επιτίθεται χυδαία και υβριστικά από την πρώτη στιγμή , με πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν επαρκείς φωτογραφίες των Μετεώρων στο περίπτερο. Ψευδές , γιατί τα Μετέωρα είχαν 3 φωτο στο περίπτερο έναντι 9 στο σύνολο από όλη τη Θεσσαλία αλλά και όλο το περίπτερο ήταν βασισμένο στην προβολή της γιγαντοοθόνης 2Χ3 μέτρα όπου αναπαραγόντουσαν βίντεο με Μετέωρα και άλλους προορισμούς .
– Η επίθεση συνεχίστηκε μπροστά στα υπηρεσιακά στελέχη του Ενιαίου Φορέα και της ΠΕ Τρικάλων με εκφράσεις άκρως υβριστικές ως προς το πρόσωπο μου αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ¨είστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και σας πληρώνουμε εμείς¨ . Παρεκτράπηκα και ανέφερα ,ότι ¨φταίω που σε κάλεσα τον ίδιο¨ …και κει συνεχίσε την επίθεση εναντίον μου ότι ¨σε πληρώνω υπαλληλάκο και είσαι υποχρεωμένος απέναντι μου¨ …
– Φυσικά και εγώ και ο Πρόεδρος παραμείναμε στο χώρο μέχρι το τέλος των ραντεβού , δίνοντας τόπο στην οργή .
Αναφέρω ότι από το 2014 , που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση στο τμήμα τουρισμού, ουδέποτε είχα πρόβλημα με κανέναν εκπρόσωπο φορέα του τουρισμού , αντιθέτως είχαμε και έχουμε άριστη σχέση με όλους .
Από πλευράς μου ειλικρινά δεν δίνω ουδεμία συνέχεια , σεβόμενος πάντα τα μέλη της Ένωσης , όπως και όλους τους επαγγελματίες , γιατι και γω ως ελεύθερος επαγγελματίας δραστηριοποιούμαι από το 1996. Η κοινωνία της πόλης μας είναι μικρή . Οι συνδημότες γνωρίζουν το ποιόν του καθενός .
Από πλευράς της Περιφέρειας θα συνεχίσουμε να αποστέλλουμε ενημερώσεις και να αναζητούμε προτάσεις και φυσικά είμαι στη διάθεση των φορέων και της συγκεκριμένης Ένωσης, αν επιθυμούν αν με καλέσουν για συζήτηση- ενημέρωση.

Με τιμή
Γιάννης Μπουτίνας
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού
Περιφέρειας Θεσσαλίας