Δευτέρα 21.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τραγικός ο απολογισμός των ζημιών από το χαλάζι

16.06.2018

Μετά τη νέα χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Ν. Τρικάλων στις 13-06-2018 και  με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη  Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, δύο (2) κλιμάκια αποτελούμενα από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής Ενότητας  Τρικάλων και του  ΕΛΓΑ Λάρισας  επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές την Πέμπτη 14-06-2018 και προέβησαν σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών. Μετά τον έλεγχο, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τους γεωπόνους των κλιμακίων ώστε να προβούν στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες( ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, κατάλληλη λίπανση ).

Στις τοπικές κοινότητες Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Γλίνους, Μεγ. Καλυβίων και Φανερωμένης  το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών  εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα. Αναλυτικά:

Βαμβάκι:     6.400στρέμματα

Μηδική:       1000 στρέμματα

Αραβόσιτος : 760 στρέμματα

Πεπονοειδή : 570 στρέμματα

Αμπέλια:         30 στρέμματα

Κηπευτικά:     30 στρέμματα

Αχλάδια :        10στρέμματα

Στις τοπικές κοινότητες  Βασιλικής,  Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλόβρυσου προκλήθηκαν ζημιές σε σύνολο 5.500 στρεμμάτων καλλιεργειών. Αναλυτικά :

Αραβόσιτος: 3300 στρέμματα.

Μηδική :       1300  στρέμματα

Κηπευτικά:     360  στρέμματα

Καπνά:           300   στρέμματα

Πεπονοειδή:   160  στρέμματα

Δενδρώδεις ( Ροδάκινα-Ακτινίδια )  80 στρέμματα

Συνολικά η τελευταία  χαλαζόπτωση  έπληξε στον  Ν. Τρικάλων περί τα  14.300 στρέμματα καλλιεργειών.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στον νομό μας. Ενημερώθηκα από το κλιμάκιο της υπηρεσίας μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου, μετά την τελευταία χαλαζόπτωση,  τα οποία και μετέφερα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στις εν λόγω καλλιέργειες και να στηρίξουμε τους παραγωγούς, ζητήσαμε  την επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ μετά τη λήξη της αναγγελίας  στον Δήμο. Πρέπει οι καλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης  Τρικάλων κ. Χρήστος  Μιχαλάκης.

Ο Σιμορέλης

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, ενημέρωσε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Χρήστος Σιμορέλης, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 13-6-2018 το απόγευμα σε περιοχές της Αγ. Κυριακής, Γλύνους, Μ. Καλύβια, Βασιλικής, Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλοβρύσου.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που τους κατέθεσε, οι ζημιές είναι σε καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιού, πεπονιού, ροδάκινων, ακτινιδίων, αχλαδιών, αμπελιού, βαμβακιού, αραβοσίτου και καπνών, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 14.300 στρέμματα.

Από την πλευρά τους, ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκτίμηση της ζημιάς και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι πληγέντες το συντομότερο δυνατό.