Πέμπτη 22.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θύματα βίας 665 Τρικαλινές γυναίκες

27.11.2023 /

Τραγικός είναι ο απολογισμός του έργου του Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Τρικκαίων,στα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την κα. Ελευθερία Τζιουβάρα προκαλούν ανησυχία. Συγκεκριμένα μέσα στα 10 χρόνια λειτουργίας του κέντρου έχουν ζητήσει βοήθεια 665 γυναίκες, ενώ το τελευταίο χρόνο ξεπερνούν τις 50. Πρόκειται κυρίως για νέες γυναίκες με καλό μορφωτικό επίπεδο και κυρίως μητέρες (75%).

Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και στελέχη του Κέντρου, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στη Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού (Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων).
Ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς στάθηκε σε δύο σημεία:
– στην προσφορά του Κέντρου με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ζητήματα της βίας και επιθετικότητας, τις οποίες που παρέχουν επιστήμονες/ισσες, έχοντας εδραιωθεί στην τρικαλινή κοινωνία
– στο ότι κάθε πολίτης μπορεί να ενώσει τη φωνή του με το Κέντρο και να γίνει κοινωνός του μηνύματος ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα

Ευχαρίστησε τις γυναίκες που έδειξαν εμπιστοσύνη στο Συμβουλευτικό Κέντρο και υπενθύμισε ότι ο Δήμος Τρικκαίων αναπτύσσει δράσεις για την ανάδειξη ζητημάτων βίας και ισότητας στην πόλη. «Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα της βίας και παράλληλα παλεύουμε με όλες τις δράσεις αυτές για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.
Ακολούθησε η παρουσίαση των στοιχείων για τα 10 χρόνια λειτουργίας από τη νομικό του Κέντρου κ. Ελευθερία Τζιουβάρα.
Όπως τόνισε:

Το Κέντρο

 • Λειτουργεί από τις 11.2013
 • Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου Δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο
 • Αποτελεί δομή του Δήμου Τρικκαίων και υπάγεται στο Τμήμα Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.
 • Χρηματοδοτείται από από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Θεσσαλία» 2021-2027 .
 • Τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιώματων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
 • Στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Νομικό.
 • Παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής στήριξης.
 • Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής.
 • Απευθύνεται σε
 1. Γυναίκες που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής
 2. Γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις
 3. Γυναίκες και άντρες που θέλουν να πληροφορηθούν τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν.
 4. Φορείς και αρχές προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα έμφυλης βίας και ανισότητας.
[fbcomments]