Τρίτη 15.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αγωνία στον Θεσσαλικό κάμπο για την τιμή του βαμβακιού

15.09.2020

Μπορεί χθες 14 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ η διεθνής τιμή του βαμβακιού να ήταν στο χρηματιστήριο προϊόντων 69,90 Cents ανά libra δηλαδή 0,43 λεπτά στο σύσπορο, όμως αυτή η τιμή μπορεί τελικά να απέχει από αυτή που θα δώσουν οι εκκοκκιστές όπου εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να πέσει και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 40 λεπτών ανά κιλό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζήτηση του βαμβακιού κι αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, η ζήτηση στη φυσική αγορά του εκκοκκισμένου μοιάζει να είναι μηδενική. Αν τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή τα εγχώρια εκκοκκιστήρια είχαν προπωλήσει το 50% της προβλεπόμενης παραγωγής τους, φέτος δεν έχουν διαθέσει ούτε το 5%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι ώρας προπωλήσεις δεν είναι τόσες που να στηρίξουν τη ρευστότητα στους πρώτους μήνες της σεζόν, επομένως δεν αποκλείεται και οι πληρωμές συσπόρου σε κάποιες περιπτώσεις να καθυστερούν. Μ’ αυτή την εικόνα στο προϊόν πρώτης μεταποίησης, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα κινηθεί φέτος το σύσπορο εμπεριέχει κινδύνους.

Από την άλλη όμως σύμφωνα με δημοσίευμα που ανήρτησε το agronews.gr  «Ένα επαναλαµβανόµενο µοτίβο τους τελευταίους πέντε µήνες στην αγορά βάµβακος επιτρέπει προσδοκίες για διαµόρφωση νέων υψηλών, άνω των 68 σεντς το προσεχές διάστηµα. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου φαίνεται πως µετά από κάθε ράλι υποχωρούν λίγο, προτού σταθεροποιηθούν για µερικές εβδοµάδες στο επόµενο υψηλό επίπεδο. Κάπως έτσι ανέκαµψε το βαµβάκι από τα 50 σεντς, επιστρέφοντας στα 65 σεντς. Πλέον, κοντά στο 1 σεντ η λίµπρα διαµορφώνονται οι απώλειες για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στο βαµβάκι, µε τον Ντον Σάρλεϊ, οικονοµολόγο ειδικό στις αγορές βάµβακος και επίτιµο καθηγητή στο Πανεπιστήµιο της Τζόρτζια να αναµένει νέο ανοδικό τέµπο στην αγορά.

Την ίδια στιγµή, τα θεµελιώδη σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση της ICAC, δείχνουν αύξηση της ζήτησης κατά 7,2% τη νέα εµπορική περίοδο. Ωστόσο µια αξιοσηµείωτη ανάκαµψη παρεµποδίζεται από την ταυτόχρονη αύξηση των αποθεµάτων που υποστηρίζεται από τις καλές φετινές παραγωγές εκτός των ΗΠΑ. Επιπλέον, στα θετικά, η επιλογή δυτικών χωρών να εµποδίσουν την εισαγωγή υφασµάτων από κινεζικά βαµβάκια λόγω αποκαλύψεων ανθρωπιστικού περιεχοµένου, θα υποχρεώσει -σύµφωνα µε αναλυτές- την Κίνα σε αγορά περισσότερων ποσοτήτων από τις διεθνείς αγορές».