Παρασκευή 21.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εικόνες ΣΟΚ από το Βαλομάνδρι που είναι βουτηγμένο στα νερά

10.09.2016

Γυναίκες αλλόφρονες με τις σκούπες στα χέρια, άντρες ξυπόλητοι μέχρι το γόνατο μέσα στα νερά, παιδιά να προσπαθούν να βοηθήσουν τους γονείς, σπίτια βουτηγμένα μέσα στα νερά και στις λάσπες, έπιπλα σε κάποια από αυτά να επιπλέουν, πυροσβέστες να προσπαθούν να αδειάσουν τα νερά όπου είναι εφικτό, είναι το σκηνικό που αντικρίζει κανείς μέχρι και αυτή την ώρα στο Βαλομάνδρι που γνώρισε πρωτοφανή καταστροφή από τα νερά του Πηνειού.

«Είναι θαύμα που δεν πνιγήκαμε, ευτυχώς χτύπησε η καμπάνα» θα μας πει μια από τις κατοίκους του χωριού, ενώ ο διοικητής της Π.Υ. Τρικάλων, μιλά για αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων που έγιναν μέσα στη νύχτα.

«Ακούσαμε ένα βουητό και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι είναι, είδαμε ένα ποτάμι να περνά μέσα από τις αυλές. Ηταν τόσο ορμητικό που έριξε όλες τις μάντρες στο διάβα του», είναι μια από τις περιγραφές. Το νερό σε κάποια σημεία ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. «Μπήκε μέσα από το παράθυρο» θα πει κάτοικος του χωριού στον «Ενεργό Πολίτη»

Πάνω από επτά σπίτια πλίθινα έχουν καταρρεύσει, ενώ οι ζημιές είναι αδύνατο να υπολογιστούν ακόμη.

Τραγική απώλεια για τους κατοίκους και όλα τα οικόσιτα ζώα με τον κ. Νίκο να δηλώνει: “Δεν ακούγεται ούτε μία κότα στο χωριό”. Επίσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον “Ε.Π.” ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας που είναι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων, όπως και όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι, πνίγηκαν περίπου εκατό πρόβατα σε μια στάνη, και χάθηκαν και 200 περίπου μελίσσια. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, αφού όλα τα χωράφια είναι μια τεράστια λίμνη.

Στο μεταξύ από ώρα σε ώρα αναμένεται να επιτραπεί η κυκλοφορία και στον δρόμο προς Βαλομάνδρι και Φωτάδα που είχε διακοπεί, αφού στο σημείο λίγο πριν τη γέφυρα του Πηνειού, το νερό περνούσε πάνω από το δρόμο και έγινε αναγκαστικά διάνοιξη, ώστε να εκτονωθεί το νερό.

Χ.Κ.