Τρίτη 16.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ν. Τσιλιμίγκας: Ανανέωση με ήθος για την Περιφέρεια.

20.05.2019 / /

Ανοιχτό κάλεσμα απηύθηνε ο κ. Τσιλιμίγκας προς τους Θεσσαλούς πολίτες, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και καταχειροκροτούμενος στο κατάμεστο από κόσμο “Φρούριο” αναφέρθηκε πολλές φορές στο χωριό του, την Αγριελιά Τρικάλων, στις αναμνήσεις του και στους πολλούς καλούς του φίλους στο νομό.

Αφού τους μετέφερε τα θετικά μηνύματα από τις πολυπληθείς  συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ως τώρα σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Αλμυρό και ιδίως μετά την ογκωδέστατη εκδήλωση της κεντρικής του ομιλίας στη Λάρισα, υπογράμμισε ότι:  «Σε αυτή την κοινωνική πρόσκληση δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές, διακρίσεις και οριοθετήσεις. Πρόκειται για την πιο ανοιχτή και καθολική πρόσκληση προς το σύνολο των  πολιτών που συμμερίζονται τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας».

Αναφερόμενος στη παρούσα περιφερειακή αρχή εξέφρασε την άποψη  ότι δυο τετραετίες είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει κανείς το έργο για το οποίο ψηφίστηκε και ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται ανανέωση με κάτι καινούργιο και αχρωμάτιστο πολιτικά.

Στην δαπανηρή προβολή της περιφερειακής αρχής αντέτεινε τις εύλογες απορίες των πολιτών:  «Μα χιλιάδες έργα και ακόμη να ολοκληρωθεί το εσωτερικό οδικό δίκτυο ανά νομό, ακόμη να αρθούν βασικές ενδοπεριφερειακές  ανισότητες, ακόμη να συνταχθεί έστω ένα στοιχειώδες σχέδιο  για την διαπεριφερειακή επικοινωνία! Ακόμη να υλοποιηθεί το Φράγμα Ληθαίου, έργο στάσιμο, παρότι έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά και μια σειρά από έργα των οποίων ο κατάλογος είναι μακρύς, εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντoς! Και ως πότε εν πάση περιπτώσει μπορεί η δυτική Θεσσαλία, ο νομός Τρικάλων να ανέχεται αυτή την υποβάθμιση, αυτό το «σνομπισμό» της έδρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσιλιμίγκας.

 Στη συνέχεια υπενθύμισε, πως οι πολίτες της Θεσσαλίας αρνούνται να συμβιβαστούν με την προτελευταία θέση που καταλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, και με την κατάταξή μας ως η πέμπτη (5η) φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας, με βάση στοιχεία  της EUROSTAT! «Οι πολίτες δεν πείθονται επίσης με τις αυτάρεσκες δηλώσεις της περιφερειακής αρχής για τις δήθεν χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιούργησε, όταν είναι γνωστό ότι, ο αριθμός των  ανέργων  στη Θεσσαλία τον Ιανουάριο του 2011-όταν η σημερινή περιφερειακή ηγεσία ανέλαβε τα ηνία-  ήταν 44.549, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 65.925! Πρόκειται για μια αύξηση ανεργίας της τάξης του 47,98%, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση!», δήλωσε ο γιατρός!

Στη συνέχεια ο κ. Τσιλιμίγκας αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές και εξήγησε πειστικά πώς μπορούν να υλοποιηθούν τα  ζητούμενα τού σήμερα, τα οποία είναι:

Περισσότεροι πόροι -χρησιμότερα έργα- γρηγορότεροι ρυθμοί  υλοποίησης.

Εστίασε στη συνέχεια στην αναγκαιότητα υποβοήθησης του κόσμου τις παραγωγής με νέες δομές, και υποστήριξε ότι: «Εκτός από τα έργα υποδομής, τα οποία περιγράφονται  αναλυτικά στο πρόγραμμά μας, ένας φορέας “Προώθησης και Εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων”, καθώς και μια Συμβουλευτική δομή επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεταποίηση, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα «εργαλεία», αφού   η αναζήτηση αγορών πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, καθώς και η στόχευση για δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Επίσης, «Διαβλέποντας, ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία – όπως μας διδάσκει το παράδειγμα άλλων Περιφερειών-  για να ιδρύσει περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, το οποίο έχει επιτυχημένα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη της Γερμανίας εδώ και 200 χρόνια», πρόσθεσε ο γιατρός.

Αμέσως μετά επικεντρώθηκε στην αναφορά των αναγκαίων έργων υποδομής ανά τομέα, καθώς και  στην αναγκαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης και της Ανάδειξης και αξιοποίησης των ορεινών όγκων. Τόνισε την ανάγκη για σύνδεση των ορεινών όγκων της Πίνδου και του Ολύμπου, με τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Τσιλιμίγκας στα διεθνούς αναγνωρισιμότητας  Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην   Πύλη – Περτούλι, στον Κόζιακα και στην Περιοχή Ασπροποτάμου.

Σχετικά με τα οδικά έργα και το σιδηροδρομικό δίκτυο, υποστήριξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ε 65, και κατονόμασε μια σειρά άλλων έργων, προκειμένου να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, αλλά και να συνδεθεί ο νομός με την Ήπειρο, την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  ο γιατρός στον τομέα της Υγείας. Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στην προοπτική  ενός «Τουρισμού Υγείας», και στο σωστό χειρισμό –μακρυά από τους σημερινούς ερασιτεχνισμούς της περιφερειακής αρχής- του θέματος του Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας, που απομακρύνουν αντί να φέρουν κοντά την υλοποίησή του.

 Κλείνοντας, ο κ. Τσιλιμίγκας κάλεσε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεών τους, μαζί να  συνεργαστούν για την θετική προοπτική της Θεσσαλίας.