Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εντονες αντιδράσεις για το τρένο από Παπαδόπουλο και Παπαστεργίου

14.06.2021

Τις αντιδράσεις του Σάκη Παπαδόπουλου και τον δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου προκάλεσε η απόφαση για την κατάργηση των δρομολογίων Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος 3880 και 3881 που ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα στη γραμμή. Την σπουδαιότητα του θέματος ανέδειξε κάνοντάς το κεντρικό τόσο το σάιτ του energospolitis.gr εδώ, όσο και η σημερινή έντυπη έκδοση του ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Στο μεταξύ το αμίλητο νερό έχουν πιει οι βουλευτές των Τρικάλων της Ν.Δ. που το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν δελτία τύπου «κατόπιν ενεργειών μου» δώσαμε σήμα για την τηλεόραση στα ορεινά… Από αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο υπουργός κ Σκρέκας που επί των ημερών του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σταματήσει να κυκλοφορεί στο νομό του το πιο φιλικό μέσο μαζικής μεταφοράς για το περιβάλλον.

Το ίδιος και η τοπική ΝΟΔΕ η οποία τείνει αν γίνει ανύπαρκτη από κάθε δραστηριότητα.

Ο Αγοραστός

Το θέμα της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής είχε θέσει ο Κώστας Αγοραστός στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα, ενώ έχει προβλεφθεί και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής, που όμως όπως φαίνεται πάει στις καλένδες.

Ο Σ. Παπαδόπουλος

«Η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ – εταιρείας επιδοτούμενης από το ελληνικό κράτος –  να αγνοήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την επιδότηση και να καταργήσει τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Θεσσαλίας είναι  απαράδεκτη, εξοργιστική. Γίνεται σε μια περίοδο που συνειδητοποιείται η τεράστια συμβολή του σιδηρόδρομου στην ασφάλεια των μετακινήσεων – στη περιβαλλοντική προστασία – στη πράσινη μετάβαση και σχεδιάζεται η επέκταση αυτής της σύνδεσης προς την Σιάτιστα – Κοζάνη – Αλβανία – Βαλκάνια – Κεντρική Ευρώπη , προς την Ήπειρο – Ηγουμενίτσα – Ιταλία.

Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα για την επαναδρομολόγηση  όλων των σιδηροδρομικών μετακινήσεων από Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Καρδίτσα προς την Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Οι Φορείς Αυτοδιοίκησης και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Δυτικής Θεσσαλίας οφείλουμε να συνεργαστούμε για την επιτάχυνση των τελικών αποφάσεων για τις επεκτάσεις και την ένταξή τους στα χρηματοδοτούμενα διευρωπαϊκά δίκτυα μετακινήσεων.»

Ο Δ. Παπαστεργίου

Την έντονη ανησυχία του «για την αναστολή δρομολογίων στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και τη δρομολόγηση λεωφορείων» εκφράζει με επιστολή του στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην επιστολή επισημαίνει ότι από τις ενέργειες « διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο κατάργησης μιας ιστορικής και με εξαιρετικά μεγάλη ιστορική και κοινωνική σημασία γραμμή». Και τονίζει ότι η σημασία της γραμμής φαίνεται από δύο στοιχεία:
«- η μετακίνηση πολιτών από Τρίκαλα και Καλαμπάκα για λόγους σπουδών, ασθενείας, επαγγελματικούς, αναψυχής
– η χρήση της γραμμής για τουριστικούς λόγους, προς Μετέωρα και τον Μύλο των Ξωτικών, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις ετησίως
αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες τρικαλινούς/ες».
Ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζει:
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τους λόγους, που οδήγησαν απρόσμενα σε μια τέτοια απόφαση. Ειδικά από τη στιγμή που η γραμμή εξυπηρετείται με ικανότατο αριθμό εισιτηρίων, από όλον τον νομό Τρικάλων.
Το όλο θέμα προτίθεμαι να το φέρω προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, προκειμένου να εκφραστούν όλες οι απόψεις και να συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα.
Είμαι σίγουρος ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επανεξετάσει την απόφασή της, θα σεβαστεί την ιστορία μιας από τις παλαιότερες σιδηροδρομικές γραμμές στη χώρα, θα σταθμίσει τα κοινωνικά οφέλη από τη χρήση της και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία μιας ολόκληρης περιοχής, ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας – κόμβος συγκοινωνιών και αναπτυξιακής προοπτικής».