Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στον δρόμο χωρίς… όπισθεν σήμερα τα τρακτέρ της Θεσσαλίας

20.01.2016

Του Χρήστου Κοντού

Την τελευταία τους πράξη παίζουν ουσιαστικά με βάση τα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα, οι αγρότες της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα, όσοι πραγματικά έχουν αντιληφθεί το μέγεθος τους προβλήματος, αυτή τη φορά δεν μπορεί να βάλει την όπισθεν στα τρακτέρ και όσοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές του κατακερματισμένου κινήματος το πράξουν, ξέρουν καλά πως αυτή θα είναι και η ταφόπλακά τους, γιατί η εφαρμογή των μέτρων που έρχονται θα σημάνει και το τέλος του μικρομεσαίου αγρότη, που μέχρι τώρα τους στήριζε.

Γράφαμε πριν λίγες μέρες ότι η σημαντικότερη σύγκρουση της πρώτης… αριστερής κυβέρνησης θα είναι αυτή με τον αγροτικό κόσμο, στον οποίο στήριξε ένα μεγάλο μέρος της εκλογής της και με τον οποίο αγροτικό κόσμο, η ίδια ως αντιπολίτευση πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν μαζί πάνω στα τρακτέρ.

Ηδη, χωρίς να έχει βγει στο δρόμο η… ναυαρχίδα των μπλόκων, αυτή του Βαγγέλη Μπούτα, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η δύναμη των τρακτέρ που συγκεντρώνεται τις τελευταίες ώρες σε κρίσιμους οδικούς κόμβους σε ολόκληρη τη χώρα, εξέλιξη που κάνει ήδη την κυβέρνηση να μουδιάζει κάτω από την πίεση αυτών των γεγονότων. Η κυβέρνηση που δείχνει να τα έχει χαμένα υπό το βάρος των αντιδράσεων, ψάχνει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών.

Σημειωτέον ότι εδώ και ώρες οι αγρότες έχουν υποχρεώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να παραμένει «όμηρος» στα γραφεία της Νομαρχίας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Στο παιχνίδι των κινητοποιήσεων έχουν μπει αυτή τη φορά ακόμα και οι αγρότες μικρών νησιών, όπως η Νάξος και η Λήμνος, ενώ δεν τίθεται λόγος για τις τεράστιες δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα συνήθη επίμαχα σημεία όπως είναι αυτή τη φορά τα Τέμπη, ο Προμαχώνας, το Κάστρο και την Πέμπτη με το καλό ο κόμβος της Βιοκαρπέτ.

Η κινητοποίηση είναι γενικευμένη, δηλαδή δεν υπάρχει αγροτική περιοχή που να μην διαθέτει καταγεγραμμένες δυνάμεις εξεγερμένων, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αυθόρμητη, καθώς είναι οι απλοί αγρότες που πιέζουν τους εκπροσώπους τους να κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση στις αποφάσεις τους και δεν θα μπουν εύκολα σε διαδικασία φθοράς αν δεν υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση που δείχνει να τα έχει χαμένα υπό το βάρος των αντιδράσεων, επιχειρεί με έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου και επί μέρους δραστηριότητα του κρατικού μηχανισμού να εξετάσει την κατάσταση, να μετρήσει τα περιθώρια υποχώρησης, να βρει «δούρειους ίππους» και γενικά να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Δεν είναι όμως εύκολα τα πράγματα γι’ αυτή.

Όσο οι ώρες περνούν το μέτωπο των αγροτών δυναμώνει, κι εκεί που αρχικά ετίθετο ως βασικό αίτημα η ανάκληση των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό, τις επόμενες ώρες μπορεί να τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ή ακόμα και διεκδίκησης γενικότερων υπαναχωρήσεων, σε σημείο που να μπαίνει σε κίνδυνο η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Να σημειώσουμε πως τα τρικαλινά τρακτέρ θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί στο Μεγαλοχώρι, όπου θα μετακινηθούν στον κόμβο της Νίκαιας.