Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τοπικές Μονάδες Υγείας και στην πόλη των Τρικάλων

21.02.2017

Να εφαρμοστούν και στην πόλη των Τρικάλων εντός του έτους οι Τοπικές Μονάδες Υγείας συμφώνησαν σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017  ο Δήμαρχος Τρικκαίων και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε τον κ. Νέστορα Αντωνίου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα των ΤΟ.Μ.Υ. ο υποδιοικητής της ΥΠΕ κ. Δημήτρης Δημητριάδης έθεσε τα τεχνικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αντωνίου παρατήρησε ότι πρόκειται για μια τομή που αφορά στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας σε λιγότερο πληθυσμό μέσα σε μια πόλη.
Με άλλα λόγια, οι ΤΟ.Μ.Υ. θα είναι το πρώτο στάδιο για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως να μεταβαίνει ο καθένας στο νοσοκομείο ή στο ΠΕΔΥ. Σε αυτά θα μεταβαίνει, όταν ο γιατρός από την ΤΟ.Μ.Υ. θα το υποδεικνύει. Η νέα αυτή δομή, αποκεντρώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αναδεικνύει τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ουσιαστικά φέρνει την υγεία πιο κοντά στον πολίτη.
Σε κάθε ΤΟ.Μ.Υ θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός (γενικής ιατρικής), ο παθολόγος, ο παιδίατρος, ο επισκέπτης υγείας, ο διοικητικός υπάλληλος. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται σε αυτόν, για μια απλή ασθένεια, για συνταγογραφήσεις, για παραπομπή για εξετάσεις, για εξέταση. Ακολούθως, αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης ή της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο γιατρός θα αποφασίζει, εάν θα πρέπει να μείνει σπίτι του ο ασθενής, εάν θα πρέπει να μεταβεί για εξετάσεις στο ΠΕΔΥ ή για νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Εχοντας, δε, ο γιατρός, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, θα μπορεί πιο εύκολα να ανατρέχει στο ιστορικό του.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει ως εξής:

Σε αστικές περιοχές ένα λογικό μέγεθος καταλόγου ασθενών είναι 2000-2500 ενήλικες για ένα οικογενειακό γιατρό, 1000 παιδιά για έναν παιδίατρο. Συνεπώς με βάση το πλήρες σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μία μονάδα αποτελούμενη από 12 άτομα (4 Οικογενειακοί γιατροί, 1 Οικογενειακός παιδίατρος, 2 νοσηλευτικό προσωπικό και 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός, 2 διοικητικό προσωπικό) έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αστικό πληθυσμό 10.000 ατόμων.
Επομένως, η ΤΟ.Μ.Υ είναι η πολύ μικρή μονάδα υγείας, άμεση προσβάσιμη από όλους, χωρίς την ταλαιπωρία και τον συνωστισμό του Νοσοκομείου ή του ΠΕΔΥ.
Στα Τρίκαλα, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν 3 ΤΟ.Μ.Υ. Τα πρώτα δύο άμεσα και το τρίτο μέχρι το τέλος του έτους. Η χωροθέτησή τους θα γίνει σύντομα, αφού ο Δήμος Τρικκαίων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σταθμίσει όλους τους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα, η μεγαλύτερη απόσταση από το Νοσοκομείο, η συγκέντρωση πληθυσμού, η κτηριακή δυνατότητα και υποδομή. Ακολουθεί η συνεργασία με την ΥΠΕ σε θέματα σχεδιασμού και χωροκατανομής, ενώ σταδιακά θα χωροθετηθούν στα Τρίκαλα άλλες 3 ΤΟ.Μ.Υ. τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε 12.000 τρικαλινοί θα «ανήκουν» γεωγραφικα σε κάθε ΤΟ.Μ.Υ. Που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά πιο εύκολη η παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε επίσης αίτημα για δημιουργία άλλων 2 ΤΟ.Μ.Υ. στην περιφέρεια του Δήμου, κάτι που θα συνεξεταστεί και με βάση τις αρμοδιότητες των περιφερειακών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας.
Η νέα αυτή μονάδα υγείας, δίπλα – κυριολεκτικά – στον κάθε κάτοικο των Τρικάλων, δημιουργεί νέα δεδομένα σε επίπεδο αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου και βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδο πρόληψης (συνεργασία Δήμου – ΥΠΕ για προγράμματα ενημέρωσης, προγράμματα στα σχολεία, θέματα επιδημιολογικών μελετών κ.α.), αλλά και σε επίπεδο ταχύτητας στη θεραπεία.