Πέμπτη 22.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σίγησε για πάντα το αηδόνι του Ασπροποταμου, Σωτήρης Τόγελος

01.12.2023 /

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός ιατρός, λαογράφος και δημοτικός τραγουδιστής Σωτήρης Τόγελος. Τον θάνατό του έκανε γνωστό με μια συγκινητική ανάρτηση ο Ζωτήρης Γοργογέτας που έγραψε: “Σίγησε για πάντα το αηδόνι του Ασπροποταμου. Έφυγε από τη ζωή απόψε ο αγαπημένος μου φίλος, Σωτήρης Βασ. Τόγελος (γιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος). Αιωνία η μνήμη του”.

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο στην τοπική κοινωνία. Ήταν δημιουργός του γνωστού βλάχικου τραγουδιού ” Η μαρουσιάνα” το οποίο αποτελεί τον εθνικό ύμνο των απανταχού Γαρδικιωτών.

Ο Σωτήρης Τόγελος, παιδί του Βασίλη και της Γιαννούλας Τόγελου, γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου, τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στα Τρίκαλα και σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικεύτηκε ως Ω.Ρ.Λ./γος στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη Γερμανία. Λατρεύοντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική, δεν έπαψε να ασχολείται με αυτή και να ερμηνεύει γοητευτικούς σκοπούς με το λαούτο.

Ο Σωτήρης Τόγελος, πίστευε ότι η αυθεντική Ελληνική μουσική, υπήρξε ανέκαθεν η γνησιότερη έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου.

Έχει καταγράψει και συλλέξει εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, ανέκδοτα και γνωστά. Έχει δισκογραφήσει δύο δίσκους L.P. 33 στροφών με δώδεκα τραγούδια ο καθένας – Μαρουσιάνα και Ξενιτεμένο – καθώς και τις αντίστοιχες κασέτες.Έχει επίσης κυκλοφορήσει τρία CD, το ένα με 18 τραγούδια κι τα άλλα με 10 τραγούδια χορευτικά και καθιστικά, αντίστοιχα.

[fbcomments]