Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκινούν οι παραστάσεις στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο

05.10.2015

Το Δημοτικό Κουκλοθέατρο- Δημοτικό Θέατρο Σκιών  του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων με εμψυχωτή τον Νίκο Τζίκα, ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα παραστάσεων, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ώρα 18.00, στις μόνιμες εγκαταστάσεις του στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48) .

Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ώρα 18.00. είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Πληροφορίες  καθημερινά : – Τμήμα Πολιτισμού (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων) Γαριβάλδη  8 Τηλ.  επικοινωνίας  24313 53567-9

– ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ –  ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ  Τηλ.  επικοινωνίας  24310 73066

Παράλληλα πραγματοποιούνται οργανωμένες πρωινές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως για σχολικά τμήματα.

Το Δημοτικό Κουκλοθέατρο-Δημοτικό Θέατρο Σκιών  του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων στεγάζεται  σε δικό του χώρο στο Πρώην Στρατόπεδο Παπαστάθη (οδός Βασ. Τσιτσάνη 48). Διαθέτει αύλειο χώρο,αίθουσα παραστάσεων με εξοπλισμένη σκηνή και χώρο κατάλληλο για τους μικρούς θεατές, χώρους υγιεινής, αίθουσα εργαστηρίων, πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα  επιμελείται  και υλοποιεί ο εμψυχωτής κ. Νίκος Τζίκας και περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθέατρου και μαριονέτας.

Στις παραστάσεις αυτές το ΔΚ παρουσίασε  έργα από γνωστό ρεπερτόριο αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ανανεώνοντας την τέχνη αυτή. Διασκεύασε κλασικά έργα από την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία τα οποία προσάρμοσε επιτυχώς στις συμβάσεις του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους  και τα έκανε προσιτά και σύμφωνα με τις μαθησιακές ανάγκες και τις προσληπτικές ικανότητες των παιδιών. Έργα που  πασίγνωστα και αγαπητά στα παιδιά, ζωντάνεψαν, απέκτησαν θεατρικές διαστάσεις και την δική τους κουκλοθεατρική πραγματικότητα τα οποία  συνεπήραν τη φαντασία των παιδιών και μίλησαν στον ψυχικό τους  κόσμο.

Στις παραστάσεις με έργα Θεάτρου Σκιών – Καραγκιόζη,  παρουσιάζονται έργα από το παραδεδομένο ρεπερτόριο τα οποία επώνυμοι και ανώνυμοι καραγκιοζοπαίκτες έχουν δημιουργήσει και ο κόσμος έχει αγαπήσει.  Έτσι το ΔΘΣ συνεχίζει επάξια την παράδοση του Θεάτρου Σκιών – Κραγκιόζη, ένα ιδιαίτερο είδος με ξεχωριστή θέση στην νεοελληνική λογοτεχνία και στο θέατρο το οποίο κατέστη σύμβολο ενός ολόκληρου λαού, ταυτίστηκε με τις περιπέτειες και τα πάθη του και εξέφρασε τις αγωνίες και τις ελπίδες του.  Επιπλέον παρουσιάζονται νέες συνθέσεις  με ευρηματικούς διαλόγους και πρωτότυπες υποθέσεις  που ανανεώνουν την τέχνη του Καραγκιόζη, και αφουγκράζονται την σύγχρονη πραγματικότητα και εκφράζουν τον σημερινό νεοέλληνα.