Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία ο 76ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο Θαλής»

14.11.2015

Για 76η χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργάνωσε σήμερα τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με την επωνυμία “Θαλής”. Ο διαγωνισμός γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο νομό μας συστάθηκε υπεύθυνη τοπική επιτροπή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παράρτημα Ν. Τρικάλων της EME.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος λειτούργησαν τρία εξεταστικά κέντρα στο νομό μας, που ήταν το 7ο γενικό λύκειο Τρικάλων, το γενικό λύκειο Καλαμπάκας και το γενικό λύκειο Φαρκαδόνας. Συνολικά συμμετείχαν 250 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 3 ώρες, από τις 9 πμ έως τις 12μ. Ο κάθε μαθητής κλήθηκε να απαντήσει σε τέσσερα ζητήματα πλήρους ανάπτυξης, ανάλογα με την τάξη του. Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν προαιρετική και οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Μαθηματικά πέρα από την καθημερινή σχολική διαδικασία. Στο 7ο λύκειο Τρικάλων παρευρέθηκε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Β. Κάκλα, που απεύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές και ο σχολικός σύμβουλος μαθηματικών κ. Δ. Ντρίζος.

Κάθε χρόνο περίπου 15.000 μαθητές της χώρας μας συμμετέχουν σ’ αυτόν τον πρώτο μαθηματικό διαγωνισμό της σχολικής χρονιάς. Το 20% περίπου των μαθητών, που προκρίνονται από την πρώτη φάση, λαμβάνουν μέρος στη δεύτερη που είναι «Ο Ευκλείδης» η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι διακριθέντες από τον «Ευκλείδη» θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Ο Αρχιμήδης» που θα γίνει στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιλεγούν οι δύο εξαμελής Εθνικές Μαθηματικές Ομάδες. Η μία αποτελείται από μαθητές γυμνασίων και η άλλη από μαθητές λυκείων. Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 20η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Ιούνιος 2016), στην 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αλβανία, Μάιος 2016), και στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χόνγκ Κόνγκ, Ιούλιος 2016).

Ο Στέλιος Αμπράζης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΕΜΕ, μας επισήμανε: «Σήμερα, Σάββατο πρωί, 250 μαθητές του νομού μας ασχολήθηκαν με μαθηματικά προβλήματα και ασκήσεις. Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές. Τα οφέλη για τον καθένα μαθητή είναι πολλαπλά. Πιστεύω ότι και φέτος μαθητές μας θα εκπροσωπήσουν επάξια την περιοχή μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Τρικάλων κα. Β. Κάκλα για τη συνεργασία, καθώς και τους σαράντα συναδέλφους μας Μαθηματικούς για την καθοριστική τους βοήθεια, ώστε όλα να κυλήσουν σήμερα ομαλά και στα τρία εξεταστικά κέντρα».