Πέμπτη 06.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κροκοδείλια δάκρυα για το τμήμα του ΤΕΙ…

23.10.2018

Και ξαφνικά όλοι (πλην Μιχαλάκη) θυμήθηκαν πως στα Τρίκαλα λειτουργεί ένα τμήμα ΤΕΙ αυτό των Πολιτικών Μηχανικών που βάζει λουκέτο… Επρεπε πρώτα οι φοιτητές να ξεσηκωθούν και να πάνε στα γραφεία τους για χύσουν κροκοδείλια δάκρυα τόσο οι βουλευτές, όσο και ο δήμαρχος που κανείς τους δεν συγκινήθηκε, αντίθετα μάλιστα άφησαν τον υπουργό να μιλάει με ψέυτικα στοιχεία για το τμήμα αυτό. Στοιχεία που θα πρέπει αν έχουν την ελάχιστοι τσίπα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσουν τον υπουργό από πού τα άντλησε. Εκτός και αν οι φοιτητές λένε ψέματα, κάτι που φυσικά χθες που τους επισκέφθηκαν στα γραφεία τους, κανείς δεν το αρνήθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Διεξοδική συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ανάμεσα στους βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη και τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του παρατήματος Τρικάλων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι φοιτητές μετέφεραν στους βουλευτές τις ανησυχίες τους σε σχέση με το μέλλον των σπουδών τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προοπτική της κατάργησης του συγκεκριμένου Τμήματος και της μετεξέλιξής τους σε Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως τόνισαν οι βουλευτές, η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορεί να οδηγήσει σε νέους ορίζοντες τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από ένα πανεπιστημιακό, πλέον, τμήμα και να λάβουν ένα πτυχία με οριοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και διεθνή αναγνώριση. Οι φοιτητές που το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο νέο ακαδημαϊκό αντικείμενο, εκείνο του τεχνολόγου περιβάλλοντος και ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το αρχικό αντικείμενο των σπουδών τους, να το επιλέξουν.

Η ποιοτική αυτή αναβάθμιση θα πρέπει, όπως σημείωσαν οι βουλευτές, να εκληφθεί ως μία σημαντική ευκαιρία για τους φοιτητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να εντρυφήσουν σε ένα ακαδημαϊκό αντικείμενο με ζήτηση στην αγορά εργασίας και με δεκάδες προοπτικές μεταπτυχιακής εξειδίκευσης αιχμής. Δεσμεύτηκαν, επίσης, να μεταφέρουν στον Υπουργό Παιδείας τις ανησυχίες τους, ώστε να διευκρινιστούν άμεσα, όλα τα σημεία εκείνα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου πλαίσιου.

Στον Μιχαλάκη

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων.

Αντιπροσωπεία του συλλόγου των φοιτητών του ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για τη στάση που κράτησε στο θέμα της συγχώνευσης και της μεταφοράς της σχολής τους στη Λάρισα, όπως επίσης και να του δώσουν επίσημα επιστολή διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό στον οποίο κατέληξαν οι υποσχέσεις που είχαν δεχτεί.

Ζήτησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων να κοινοποιήσει την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου τους προς όλα τα μέσα, ώστε να λάβουν όλοι γνώση για τις ανακρίβειες και την παραπληροφόρηση που έσπειραν οι ιθύνοντες περιπαίζοντας τους 500 περίπου ενεργούς φοιτητές, παρά τα αντίθετα λεγόμενα περί, μειωμένου ενδιαφέροντος, έλλειψης φοιτητών, ανενεργού τμήματος κλπ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, δεσμεύτηκε απέναντί τους, ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα κοινό ραντεβού με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να του θέσουν τους προβληματισμούς τους, για τη συγχώνευση του τμήματος και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουν το κύριο μέλημά τους που είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

dav

Στον Παπαστεργίου

Νέα επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ στα Τρίκαλα, θα έχει ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Αυτή ήταν η θέση που περιέγραψε στους περίπου 80 σπουδαστές του τμήματος, που στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος με βάση τον σχεδιασμό για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον επισκέφθηκαν. Το πρωί της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2018 οι σπουδαστές συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τον κ. Παπαστεργίου, θέτοντας ως βασικό, το ζήτημα του μέλλοντος των σπουδών τους. Το τμήμα συγχωνεύεται με το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Σχολή Τεχνολογίας Λάρισας και, επομένως, το τμήμα, με δεκαετή λειτουργία στα Τρίκαλα, κλείνει. Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε ως βασικό και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί ενημέρωση από τον υπουργό κ. Γαβρόγλου για το συγκεκριμένο θέμα. Νωρίτερα, γνωστοποίησε στους σπουδαστές, πτυχές του 5ωρου διαλόγου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 στο υπουργείο Παιδείας, με κυρίαρχη, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού επί χρόνια.  Ο πλούσιος διάλογος στο Δημαρχείο Τρικκαίων ενισχύθηκε με την αγωνία των σπουδαστών για τις συνθήκες σπουδών (ελάχιστος αριθμός καθηγητών και απουσία Φοιτητικών Εστιών).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε την επιθυμία και προσπάθεια Δήμου και φορέων, για παραμονή του τμήματος στα Τρίκαλα, όπως αυτό είχε ήδη εκφραστεί ήδη από το καλοκαίρι εγγράφως στον υπουργό. Στη συνάντηση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Ψύχος και Παζαΐτης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γ. Καΐκης.

Οι φοιτητές

Η υποτιθέμενη ανοιχτή διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας έλαβε τέλος. Oι συσκέψεις του Υπουργού με τους τοπικούς και ακαδημαϊκούς άρχοντες, όσο κι αν ορισμένοι πανηγυρίζουν ότι βγήκαν κερδισμένοι, απέβησαν άκαρπες. Τελικά ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν! Καμία απολύτως απόφαση που να αποκλίνει από το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν πάρθηκε, γιατί πολύ απλά «το παιχνίδι» ήταν από την αρχή στημένο!

Για το Τ.Ε.Ι Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων, το οποίο εντάσσεται στο νέο Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Λάρισας (Σχολή Τεχνολογίας) οι αποφάσεις ελήφθησαν πριν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.  Με μεγάλη αγανάκτηση, όμως, διαπιστώσαμε ότι ελήφθησαν με στοιχεία ανακριβή και  σκοπίμως άκαιρα! Ο κος Γαβρόγλου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου με τους Δημάρχους Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τις Πρυτανικές αρχές του Τ.Ε.Ι. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε ως βασικό επιχείρημα για την συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. με το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στοιχεία που ψευδώς καταδείχνουν ότι πρόκειται για ένα ανενεργό Τμήμα! Σ’ αυτό το σημείο ήταν που ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κος Μιχαλάκης Χρήστος ύψωσε, προς τιμήν του, τους τόνους και αποχώρησε από τη σύσκεψη κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Σύμφωνα μ’ αυτά οι ενεργοί φοιτητές είναι γύρω στους 200 συνολικά, ενώ τα συγγράμματα που διανέμονται είναι ακριβώς 30! Ή εμείς κε Γαβρόγλου φοιτούμε σε άλλο Τμήμα ή κάποιοι σας παραπληροφορούν! Και προφανώς κάποιοι σας παραπληροφορούν, διότι τα στοιχεία με τα οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο του Τμήματος είναι μιας άλλης εποχής και ενός άλλου Τμήματος, αυτού του « Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων», στο οποίο εισάγονταν 30-40 φοιτητές κατ’ έτος, με αποτέλεσμα σταδιακά να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Σήμερα, το Τ.Ε.Ι Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων δεν είναι απλώς ενεργό, αλλά ενεργότατο! Απαριθμεί περί τους 500 περίπου ενεργούς φοιτητές, εισήχθησαν φέτος 94 νέοι φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενεργοί σε ποσοστό 100%. Επομένως, το Τμήμα όχι μόνο έχει ζήτηση, αλλά το ενδιαφέρον των φοιτητών να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους είναι μεγάλο, γιατί πέραν όλων των άλλων η πόλη των Τρικάλων προσφέρει στους φοιτητές αναρίθμητα ιστορικά μνημεία, τα οποία αποτελούν σημαντικά αντικείμενα έρευνας και εργασιών.

Για ποιο λόγο προτείνεται η συγχώνευση του Τμήματός μας με το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Σχολή Τεχνολογίας Λάρισας, τη στιγμή που υφίσταται ήδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Πολυτεχνική Σχολή, τα Τμήματα της οποίας παράγουν υψηλού επιπέδου έρευνα, με τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων των παραδοσιακών σχολών μηχανικού; Δεν είναι δίκαιο και λογικό το αίτημά μας να παραμείνει το Τμήμα ως Παράρτημα της Πολυτεχνικής Σχολής Βόλου; Υπάρχει συνάφεια του αντικειμένου σπουδών μας με την πρώτη και δεν υπάρχει με τη δεύτερη; Τι ακριβώς θα βγαίνουμε από εκεί; Ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σε μια εποχή που στην αγορά εργασίας η εξειδίκευση είναι το ζητούμενο;

Διαμαρτυρόμαστε για την άνιση μεταχείριση και για την στρέβλωση των πραγματικών στοιχείων από κάποιους που επιθυμούν να μας οδηγήσουν μοιραία στο λουκέτο! Θα πράξουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας να αποτρέψουμε την αμαχητί παράδοσή μας!

Ο Πρόεδρος  Αλέξανδρος Μανώλης – Ο Γ. Γραμματέας Ευθύμιος Νταραράς