Τρίτη 21.05.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιτέλους οι πολιτικοί ξυπνούν για τo ΤΕΦΑΑ

20.02.2018

Αρχίζει σιγά – σιγά να ξυπνά το πολιτικό προσωπικό του νομού μετά το σοκ της πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σύμφωνα με την οποία τα Τρίκαλα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους νομούς που αυξάνουν τις σχολές τους, μένει μόνο με το ΤΕΦΑΑ. Το θέμα που ανέδειξε από την περασμένη Παρασκευή ο «Ενεργός Πολίτης», αφορά ολόκληρο το νομό και είναι έξω από κόμματα και παρατάξεις.

Χθες με επιστολή του ο δήμαρχος κ. Παπαστεργίου επισήμανε τους κινδύνους, ενώ σήμερα με αίτημα του ο Δημήτρης Χατζηγάκης ζητά άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον «χορό» των δηλώσεων μπήκε και ο πρώην υπουργός Νίκος Λέγκας που μάλιστα βάλει και κατά του Χρήστου Μιχαλάκη.

Απάντηση σε όλες αυτές τις φωνές που… ανησυχούν και δεν είναι λίγες, έδωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, που όχι μόνο φαίνεται να μην ανησυχεί για το μέλλον των σχολών στο νομό, αλλά κάνει λόγο για λαϊκισμό και αντικυβερνητικό κλίμα ώστε να αποκομίσουν προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο»

Χατζηγάκης

Ενημέρωση και κοινή διεκδίκηση νέων πανεπιστημιακών σχολών στα Τρίκαλα ζητά ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα και με αφορμή την παρέμβαση του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου με την οποία αναφέρεται στην υποβάθμιση, ουσιαστικά, της πόλης όσον αφορά τη λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών ο Δημήτρης Χατζηγάκης απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Λάππα στην οποία αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε

Με αφορμή την τελευταία δραματική επιστολή του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή την νέα κατανομή των Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος της πόλης των Τρικάλων (όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από την επιστολή του δημάρχου)

Ζητώ

Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για ενημέρωση επί του θέματος και τον συντονισμό όλων των δυνάμεων, ώστε να διεκδικήσουμε τις Πανεπιστημιακές Σχολές που πρέπει ως πόλη».

Λέγκας

Παρέμβαση για το θέμα και μάλιστα με σκληρή γλώσσα έκανε και ο πρώην υπουργός Νίκος Λέγκας ο οποίος ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης στην έλλειψη του στρατηγικού συνδυασμού από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

«Στον νομό μας (Π.Ε. Τρικάλων) απουσιάζει ακόμη και ο στοιχειώδης στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Και φυσικά δεν υπάρχει -εκτός από μεμονωμένες ενέργειες-κανένα ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο, που να απαντά στο τι ανάπτυξη θέλουμε. Όλα στον αυτόματο πιλότο.
Ενδεικτικές οι «χαλαρές» αντιδράσεις στην πρόταση που δείχνει πόσο ισόρροπα διαμορφώνονται τα πανεπιστημιακά campuses στις πόλεις της Θεσσαλίας .
Με την πρόταση του Πρύτανη και οι 100 νέες θέσεις ΔΕΠ πάνε σε Λάρισα-Βόλο και καμία στα Τρίκαλα που μάλιστα χάνουν και το ένα τμήμα του ΤΕΙΘ. Η εικόνα των τμημάτων είναι πλήρως ανισόρροπη: Βόλος=14, Λάρισα=9, Λαμία=5, Καρδίτσα=5, Τρίκαλα=1. Θα το επιτρέψουμε; Θα το αφήσουμε; Θα το καταπιούμε;»

Έρχονται ανακατατάξεις ή μου φαίνεται”;

Σε άλλη του ανάρτηση που είχε προηγηθεί, έγραφε: «Από την παρέμβαση-αντίδραση του αιφνιδιασμένου δημάρχου μας, για το αβέβαιο μέλλον του ΤΕΦΑΑ και την ίδρυση νέων σχολών ΤΕΙ στις άλλες Θεσσαλικές πόλεις θα έπρεπε να έχει γίνει ο «κακός χαμός». Οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς (βουλευτές, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, εκπαιδευτική κοινότητα, επιμελητήρια), οι οποίοι από τον Δήμαρχο ενημερώθηκαν !!! θα ανησυχήσουν.. έστω;»

Δριτσέλη

Απάντηση σε όλες αυτές τις φωνές που… ανησυχούν και δεν είναι λίγες, έδωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, που όχι μόνο φαίνεται να μην ανησυχεί για το μέλλον των σχολών στο νομό, αλλά κάνει λόγο για λαϊκισμό και αντικυβερνητικό κλίμα ώστε να αποκομίσουν προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο»

Δήλωση Παναγιώτας Δριτσέλη για το ΤΕΙ Θεσσαλίας: “Η χάραξη του ακαδημαϊκού χάρτη δεν πρέπει να υπακούει στον λαϊκισμό, αλλά στον ορθολογικό επιστημονικό σχεδιασμό”.

«Σχετικά με την συζήτηση που έχει εστιάσει τις τελευταίες ημέρες στο μέλλον του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Θεσσαλίας, θα ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση μετακίνησης ή κατάργησής του. Η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε πρόσφατα από την διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ είναι γνωστό, από την εποχή ακόμη του “σχεδίου Αθηνά”, το 2013, ότι η διοίκηση του Ιδρύματος για διάφορους λόγους επιδιώκει την μετακίνηση του Τμήματος από τα Τρίκαλα.

Όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν δεσμεύεται από αυτή την πρόταση και στην συγκεκριμένη φάση συλλέγει τις απόψεις όλων των φορέων, ώστε να προχωρήσει στην χάραξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με ορθολογικά δεδομένα και με όρους που θα υπόκεινται σε επιστημονική τεκμηρίωση και ενδελεχή έλεγχο σκοπιμότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η συζήτηση για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλό θα είναι να συμβάλουν όλοι με υλοποιήσιμες ιδέες, οι οποίες πρέπει να παρουσιάζονται χωρίς τοπικισμούς και παραπληροφόρηση. Στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση των Τρικάλων στο νέο ακαδημαϊκό σχεδιασμό και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από δομημένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιχειρήματα. Μικροπολιτικές στοχεύσεις, με πρόσχημα έναν κακώς εννοούμενο τοπικισμό ή αιτήματα επαναφοράς ενός στρεβλού σχήματος “κάθε χωριό και σχολή” δεν συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Από την άλλη, μόνο θυμηδία προκαλούν ανακοινώσεις και δακρύβρεχτες παρεμβάσεις  ορισμένων για το μέλλον των σχολών στα Τρίκαλα, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν αντικυβερνητικό κλίμα και να αποκομίσουν προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο».