Τρίτη 28.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ντροπή! Χορτάριασε ο τάφος του μέγα δωρητή Ιωάννη Ματσοπούλου

18.05.2021
Γεμάτος χορτάρια και… εγκατάλειψη είναι ο τάφος του μεγάλου δωρητή και ευεργέτη της πόλης Ιωάννη Ματσόπουλου που κληροδότησε στην πόλη των Τρικάλων τον απίστευτο χώρο και τα κτίρια του Μύλου. Το παρακάτω κείμενο του Γιάννη Τριανταφύλλου τα λέει όλα:
“Δώσε σε έναν άνθρωπο εξουσία, για να καταλάβεις τι είναι”. (Αβραάμ Λίνκολν)
Από την Αρχαία Ελλάδα, ο σεβασμός προς τους νεκρούς, εθεωρείτο επιταγή των θεών προς τους ανθρώπους.
2.500 χρόνια πριν, ο μέγας Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» λέει ότι: «τον σεβασμό στο νεκρό τον επιβάλλει η άγραφη και ασάλευτη επιταγή των Θεών, που δεν ισχύει μόνο σήμερα ή χθες, αλλά αιώνια».
Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα το Α ‘ νεκροταφείο της πόλης γιατί εκεί αναπαύονται οι γονείς μου.
Πέρασα για να θαυμάσω την στήλη του μεγάλου μας στιχουργού Κώστα Βίρβου που πρόσφατα μετά από επιθυμία του, τα οστά του βρίσκονται στην γενέτειρα πόλη που γεννήθηκε με την βοήθεια της οικογένειάς του, Maria Virvou Αναστασία Βίρβου . Ο δήμος έφτιαξε ένα όμορφο πραγματικά χώρο.
Ακριβώς από πίσω μου βλέπω τον τάφο ενός μεγάλου δωρητή και ευεργέτη του Δήμου Τρικκαίων, Ιωάννη Ματσοπούλου, που συνδέθηκε παγκοσμίως με τον χώρο του πάρκου Ματσόπουλου ο νομός μας με τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί στο παλιό εργοστάσιό του.
Βλέποντας την εγκατάλειψη του τάφου του απλά θα ήθελα να μάθω ποιός είναι υπεύθυνος για αυτό το χάλι.
Ο δήμος θα πρέπει να πληρώνει ειδικό άτομο για τέτοιους τάφους, να ανάβει το καντήλι τους και να λάμπουν από καθαριότητα. Δεν είναι μόνο αυτά που έπεσαν στην δική μου αντίληψη αλλά και πολλοί άλλοι τάφοι που θέλουν συντήρηση.
Μην βλέπετε τον νέο τάφο τώρα, σε λίγα χρόνια εάν δεν είναι άνθρωπος να τους συντηρεί, το ίδιο θα πάθει και αυτός.
Δεν περιμένω απάντηση από αρμόδιο, απλά ήθελα να αναδείξω το θέμα και ίσως την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τον χώρο να δω κάτι διαφορετικό”.
Με την ελπίδα… κάποιος να δείξει έστω και λίγο σεβασμό…