Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σύσκεψη Επιμελητηρίων στα Τρίκαλα για τα μνημεία της UNESCO

23.02.2019

To Επιμελητήριο Τρικάλων, σε συνεργασία με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε σύσκεψη του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιμελητηρίων με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO: Mirabilia” στο Ξενοδοχείο Ananti City Resort το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, πρόεδροι/εκπρόσωποι από τα Ελληνικά Επιμελητήρια με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και οι υπεύθυνοι διαχειριστές του δικτύου Mirabilia από την Ιταλία κ. Burlizzi Flavio και η κα. Cinzia de Marzo οι οποίοι και παρουσίασαν αναλυτικά την δημιουργία, την δομή και τους στόχους του δικτύου.

Το πρόγραμμα MIRABILIA (www.mirabilianetwork.eu) ξεκίνησε στην Ιταλία μέσω ενός δικτύου 13 ιταλικών Επιμελητηρίων με σκοπό την αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, την προαγωγή της δημιουργίας διεθνών επιχειρηματικών δικτύων σε όλη την Ευρώπη για την προώθηση των προϊόντων/υπηρεσιών τους στην ΕΕ και διεθνώς, την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών ώστε να υιοθετηθούν μέσα από μοντέλα μεταφοράς γνώσεων, την ενίσχυση και μεταβίβαση δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, και μία σειρά άλλων σκοπών για την ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Από το 2016, το δίκτυο αυτό διεύρυνε την συνεργασία του και στο εξωτερικό με στόχο την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιμελητηρίων με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στην σύσκεψη επίσης, συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος, ο σύμβουλος Α’ της Πρεσβείας της Ιταλίας κ. Alessandro Ferranti ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η οποία συμβάλει στην επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Κατά της διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κος Γιαγιάκος, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την συμμετοχή στο Δίκτυο Mirabilia και για τη δημιουργία ενός “Εθνικού Δικτύου Επιμελητηρίων με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco». Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ελληνικών Επιμελητηρίων για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Δικτύου Mirabilia στη Ματέρα και την Παβία της Ιταλίας, στις οποίες συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου αλλά και να επικαιροποιήσουν το Σύμφωνο Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου το οποίο και θα υπογραφεί, στην επόμενη σύσκεψη, τον Απρίλιο στην Ματέρα της Ιταλίας μεταξύ όλων των χωρών του δικτύου.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιακο, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουνε και μια σύντομη σύσκεψη γνωριμίας με τον κ. Alessandro Ferranti, σύμβουλο Α’ της Πρεσβείας της Ιταλίας.