Σάββατο 31.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ

08.04.2019

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε το βράδυ της Κυριακή στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας, ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με κεντρικούς ομιλητές τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό  Γιάννη Μουζάλα, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θεοδόση Πελεγρίνη και την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, η  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδωσε μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και συστράτευσης, τονίζοντας ότι η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και αυτή ήταν η μαγιά για να δημιουργηθεί ο προοδευτικός πόλος. Ακόμη υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε το πλαίσιο εξόδου από τα μνημόνια, αναφέροντας ότι η χώρα κερδίζει σε ανεξαρτησία, κυριαρχία και πολιτικές επιλογές. Η Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία επωφελή για την χώρα, μια συμφωνία ευθύνης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, ενώ κατέληξε ότι στη χώρα έχουν γίνει πλέον κοσμογονικές αλλαγές, καταλήγοντας ότι η συστράτευση αυτή αξίζει τον κόπο, ώστε να αλλάξει κάτι και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε πως Ευρώπη δεν είναι μόνο μία χώρα , αλλά ένα σύνολο κρατών με διαφορετικό πολιτισμό και γλώσσα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις προσπάθειες συνένωσης του παρελθόντος. Στη συνέχεια, τονίστηκε ο προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι η ακροδεξιά απλώνεται επικίνδυνα στην Ευρώπη και ότι υπάρχει μια παρατεταμένη λιτότητα. Η Διοίκηση της Κυβέρνησης  εκπλήρωσε το χρέος της τόσο και στα ελάσσονα όσο και στα μείζονα ζητήματα. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα των Πρεσπών, κατατάσσοντάς το στα μείζονα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, δίνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής της συμφωνίας πριν την καταδικάσουμε. Τέλος, δήλωσε πως οι Ευρωεκλογές δεν είναι δουλειά ενός κόμματος, επομένως κάθε προοδευτική προσωπικότητα και οργάνωση μπορεί να συμπράξει στον κοινό αγώνα  για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη Ευρώπη.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Μουζάλας, αναφέροντας πως το πιο επικίνδυνο φαινόμενο είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση του ακροδεξιού λόγου και της ακροδεξιάς πολιτικής μέσα στην πολιτική της παραδοσιακής δεξιάς, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι το ηθικό παράδειγμα. Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός επεσήμανε ότι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε παράδειγμα αντίστασης καθώς έκανε κοινωνικές πολιτικές, μειώνοντας την ανεργία και την παιδική φτώχεια, πετυχαίνοντας τους περισσότερους από τους σκοπούς που είχε θέσει. Στη συνέχεια, ο Μουζάλας δήλωσε ότι στις εκλογές πρέπει να υπάρχουν μικρές εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις μέσα στα πλαίσια του οράματος της Ευρώπης, δίνοντας το μήνυμα μιας πλατιάς συμμαχίας με όλα τα κόμματα της αριστεράς, έχοντας ως όπλα την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνοντας ότι «δεν πάμε για ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, αλλά για την πρωτιά, για τη νίκη». Η Αριστερά αγωνίζεται για την Ευρώπη των λαών, τονίζοντας ότι η ιδέα μιας ενωμένης δημοκρατικής κοινωνικής Ευρώπης είναι μια προοδευτική αριστερή ιδέα, αναφέροντας την φράση ότι «τα κουστούμια και τα σινιέ ταγέρ της Λεπέν και Σαλβίνι είναι πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι». Τέλος δήλωσε πως ένας κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί είναι ο γάμος μιας ανερχόμενης ακροδεξιάς και μιας παραδοσιακής δεξιάς που πηγαίνει προς τα δεξιά, με την υποψηφιότητα Βέμπερ να είναι το δαχτυλίδι του αρραβώνα, ενώ κατέληξε ότι η Ελλάδα κατάφερε πολλά χάρη στην Κυβέρνηση Τσίπρα.

Ιωάννα Ζωγράφου